Р. Плевнелиев: Следим процеса на вземане на решения във Вашингтон
Секция: ПОЛИТИКА
15 Юни 2015 15:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Р. Плевнелиев: Следим процеса на вземане на решения във Вашингтон

/КРОСС/ „Към момента българското правителство няма каквото и да е предложение, което да можем тепърва да обсъждаме", заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за възможното разполагане на американски войски и въоръжение в Източна Европа и България.

„Към момента следим процеса на вземане на решения във Вашингтон, относно идеята на САЩ за повишаване на нивото на сигурност на някои от съюзниците, особено по източната граница. В рамките на решенията на НАТО допринасяме и отговорно действаме за колективната отбрана. Ако има допълнителни механизми и идеи по линията на двустранното сътрудничество между България и САЩ, ще се отнесем отговорно, когато получим конкретно предложение", посочи Плевнелиев и допълни, че като достоен член на НАТО, България изпълнява плана за готовност, приет през септември в Уелс.

Президентът заяви, че именно затова България от следващата година трябва да започне плавно да увеличава бюджета за отбрана, така че в рамките на 10 години да достигне до 2% от БВП. „За нас единствено 2015 г. ще бъде изключение, защото беше тежка година, видяхме и фалит на голяма банка", каза държавният глава след среща с президента на Португалия Анибал Каваку Силва.

Вчера New York Times разпространи данни, че Полша и Литва водят преговори със САЩ за разполагане на тяхна земя на американско тежко въоръжение. Военните министри на двете страни коментираха изнесеното по-рано от вестника, че Вашингтон обмисля възможността да разположи в няколко страни от Източна Европа и балтийските държави своя тежка военна техника, достатъчна за 5 хиляди американски военни, като противодействие срещу евентуална руска агресия. Става дума да се успокоят балтийските държави и други страни от Източна Европа, силно разтревожени след присъединяването на Крим и конфликта в Източна Украйна.