Детска градина в старчески дом, стотици променени животи
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Юни 2015 07:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Детска градина в старчески дом, стотици променени животи

/КРОСС/Детска градина под един покрив със старчески дом? Може да звучи странно, но реализацията на тази идея променя живота не само на възрастните хора, но и на хлапетата.

Социалният дом за старци „Свети Винсент" в Сиатъл, САЩ, има над 400 постоянни жители, а Междупоколенческият образователен център е учреждение с грижа за децата, което позволява на малчугани до 5 години да общуват и да играят с дядовците и бабите в структурирани, а и неструктурирани дейности.

Основната цел на Център е да помогне на децата да осъзнаят нормалния процес на остаряването, да приемат хората с увреждания, както и да получават и дават безусловна любов и внимание, пише "Площад Славейков".

43% от възрастните хора в Щатите се чувстват в социална изолация, сочат социолигическите изследвания. Детската градина, помещаваща се в дом с медицинска грижа, позволява на малчуганите да общуват пълноценно с повече от 400 старци.

„Децата и възрастните участват заедно в различни наши дейности - слушане на музика, танци, изкуства, обяд, разказване на истории и просто неангажиращи разговори", казват санитарите. Това силно увеличава възможностите за децата и за хората на всякаква възраст да имат общуват помежду си.

Децата в Центъра имат шанса да се учат от по-възрастните, да възприемат хората с увреждания, да участват в разговори и игри с мъже и жени, които са две или три поколения по-стари. И да станат част от много голямо семейство.

Постоянните жители в дома подновяват чувството си за себестойност, отново могат да обменят знания и житейски опит и най-важното - отново се превръщат в модели за подражание.

Децата помагат на по-възрастните си приятели в ежедневието им.

Възрастните отново стават модели на подражание.

Игрите се връщат в живота на възрастните хора.

Децата вече не се страхуват толкова от старците.

Всички стават част от едно голямо семейство.

Даването и получаването на безусловна любов е основен елемент в програмата.

Децата се научават да приемат хората с увреждания.

„Има само едно време да си щастлив. И това време е сега", казват старците с усмивка.