„Газпром” не изключва и други акционери да влязат в „Турски поток”
Секция: ИКОНОМИКА
19 Юни 2015 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Газпром” не изключва и други акционери да влязат в „Турски поток”

/КРОСС/"Газпром" не изключва привличането на други акционери към проекта "Турски поток", заяви вицепрезидентът на компанията Александър Медведев, цитиран от ТАСС. "Имаме кандидати (за акционери - бел. ред.). Да, за морския участък", заяви Медведев. Той уточни, че засега такива преговори не се водят.

"Газпром" и турската компания Botas-1 подписаха през декември 2014 г. меморандум за строителство на газопровод с мощност 63 милиарда куб. м газ годишно от Русия към Турция през Черно море, припомня БТА.
Новият газопровод ще мине от района Анапа по дъното на Черно море до Къйъкьой в европейската част на Турция и по-нататък през Люлебургаз до местността Ипсала на турско-гръцката граница.
Морският участък на газопровода ще се състои от четири разклонения, всяко с мощност 15,75 млрд. куб. м. Предвижда се газът от първото разклонение да бъде изцяло насочен към турския пазар.
По-рано през юни от Анкара потвърдиха, че "Газпром" е изпратила на Турция исканите координати на сухопътното трасе на "Турски поток". По думите на енергийния министър на Турция Танер Йълдъз преговорите са в ход само що се отнася до първата тръба, която трябва да захрани Турция с природен газ.