Службите разкриха нов канал за контрабанда на цигари през "Капитан Андреево"
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Юни 2015 17:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Службите разкриха нов канал за контрабанда на цигари през "Капитан Андреево"

София /КРОСС/ Нелегални цигари са се вкарвали от Турция в България чрез пътническите автобуси на голяма международна транспортна фирма. От службите подозират, че зад дружеството стои варненският бандит Радослав Калчев - Черния Роди. Дружеството има българо-турска собственост. Един от съдружниците е варненски бизнесмен, много близък приятел на Черния. Ченгета подозират, че всъщност това е подставено лице на Калчев. Останалите собственици са турци.
Според информацията на в. „Уикенд" автобусите правят ежедневни курсове от Истанбул до България. Линиите им са през 3 часа и в двете посоки. Рейсовете ходят до София, Бургас, Варна, Русе и Благоевград. Знае се, че те не се проверяват от нашите митничари на Капитан Андреево. Пътниците преминават почти транзит, като спирането е само за печати на паспортите им.
Според оперативни сигнали в ДАНС, чрез тази фирма се прекарват големи количества цигари и наркотици. Това е ставало с подкрепа на висши служители на Агенция „Митници". В схемата са били замесени и гранични полицаи.
По канала на Черния чрез автобусната фирма всеки ден в България влизат минимум по 4500 кутии. Месечно това се равнява на два тира с папироси. Щетите за държавния бюджет са за над 5 млн. лева. За година сумата набъбва до 60 милиона. Цигарите са основно от марката „Карелия".
Купуват се от безмитния магазин на Капъкуле. Цената им на стек е 12,66 евро, което прави малко над 24 лв. У нас с платен акциз стек от същата марка струва близо 50 лв. Двойно по-ниската цена е притегателна за трафикантите, а и печалбите са гарантирани. В този престъпен бизнес освен хората на Черния Роди се занимават и стотици цигани в района на село Капитан Андреево. По закон всеки влизащ в България може да внесе едва 2 кутии цигари. А на фришопа могат да се вземат до 2 стека.
През последните 2 месеца в страната ни са засечени да се продават големи количества контрабандна „Карелия". Има подозрения, че това не е случайно, а умишлена тактика на лица, които работят за известната гръцка компания. Преди половин година мениджъри от „Карелия" са напуснали клона на фирмата майка в България и сега обслужват безмитните магазини откъм Турция. От назначението им там досега марката постоянно се продава на промоция на безмитния магазин на Капъкуле. Стековете обаче не отиват към Турция, а заливат нашия пазар.
Цигарите „Карелия" вече държат 19% официален пазарен дял, фирмата присъства с 15,5% дял от нелегалните цигари за 2014 г. в доклад на маркетинговата агенция „Нилсен".
Агенти на ДАНС разкриват, че зад тази схема прозира и стилът на работа на най-известния контрабандист на „Карелия" Митко Маслинката. Той се сочи като наследника на легендарния Иван Тодоров - Доктора. Димитър Димитров, както е името на Маслинката, в миналото работеше тясно с кръгове от ВИС, но и за конкурентите от СИК. Димитров достига апогея си след смъртта на Иван Тодоров - Доктора на 22 февруари 2006 г. Дотогава той е оперативният шеф на каналите, като още след взрива срещу Доктора на 18 април 2003 г. на „Цариградско шосе" поема голяма част от организацията.