Казанлъшката котловина е едно от най-богатите на туристически обекти места в България
Секция: Туризъм
26 Юни 2015 12:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Казанлъшката котловина е едно от най-богатите на туристически обекти места в България

/КРОСС/Заобиколена от север от стръмните склонове на старопланинските дялове и сякаш сгушена на юг в полегатите северни склонове на Сърнена гора - Казанлъшката котловина е едно от най-богатите на туристически обекти места в България. Люлка на възрожденската култура и борбата за национално освобождение, тя сякаш е приютила в пазвите си общините Казанлък, Сопот, Карлово, Мъглиж и Павел баня. Благодарение на проекта "Долината на розите и тракийските царе", финанасиран по ОПРР и от държавния бюджет на Република България, общините имат възможността да представят своето богатото природно, историческо и културно наследство. Тук са родени едни от най-видните българи, оказали най-силно въздействие върху културата у нас от епохата на Възраждането и периода национално-освободителните борби. Специално разработените по проекта туристически маршрути дават шанс на туриста да се върне назад във времето, ставайки своеобразен свидетел на места и случки от не толкова далечното ни минало.

В Долината на розите и тракийските царе са запазени едни от най-красивите архитектурни паметници от времето на българското Възраждане като възможност да бъдат посетени дава маршрутът „Възрожденска архитектура". След историческите обекти в Клисура - паметникът на Боримечката, Павруджиевата къща и Историческия музей, както и в Сопот - къщата-музей „Иван Вазов", девическото училище (Радиното училище), Дядо Стояновата воденица и Занаятчийският еснаф „Сопотски еснаф",маршрутът достига до Карлово и архитектурно-историческия резерват „Старият град", с посещение на музея „Васил Левски", Мазаковата къща и Бухаловия хан. Националният музей „Христо Ботев" в Калофер е друго от задължителните места за посещение, заедно с Даскал Ботевото училище. Своеобразна кулминация на маршрута е посещението на Казанлък - където туристите си струва да разгледат Етнографски комплекс „Кулата". Комплексът е част от Исторически музей „Искра". Местоположението му не е случайно - намира се в най-стария квартал на града, където има запазили традиционния си облик сгради. През 1976г. в две от реставрираните къщи са уредени етнографски експозиции от Историческия музей. Едната къща е строена в началото на ХІХ в. и е типична подбалканска като архитектура - едноетажна, асиметрична. В двора й е възстановен и селскостопански навес, в който е подреден обичайния инвентар за примитивна обработка на земята. Втората възстановена къща по това време е на видния казанлъшки общественик, търговец и дарител Иван Хаджиенов. В община Казанлък за посещение се препоръчва и историческият музей „Искра", който съхранява в себе си както намерените тракийски съкровища и находки, проследяващи вековната история на района, но също и автентични експонати - оръжие, вещи, снимки и документи, които очертават Казанлък като административен център на долината в периода на Българското възраждане. Национално-църковното движение е представено чрез възстановения кабинет на казанлъчанина д-р Христо Стамболски, една от водещите фигури в църковните борби, участник в І-я църковен събор. Експонирането на Манифеста за обявяване на Руско-турската война, руска униформа, пушки "Крънка", планинско оръдие и пленено турско снаражение ни въвежда в темата за Освобождението на България и приносът на местното население в бойните действия.

Регионът е един от най-богатите в страната с места за религиозен туризъм - множество манастири и църкви, свързани с възрожденската култура и борбата за национално освобождение. Маршрутът „Храмове и манастири в Карловско и Казанлъшко" дава възможност да бъдат видяни най-интересните. Посещението в Казанлък ще ни отведе в храма „Успение на Прсв. Богородица". Прекрасният, богато орнаментиран иконостас на храма, един от най‐красивите на Балканския полуостров, е изработен от дебърския резбар Васил Аврамов. Най‐старите икони са дело на тревненски и дебърски майстори, а останалите - на родения в Одеса художник от Миланската кралска академия М. Бургсер. Друг забележителен храм е църква „Света Троица". Зидовете на сградата са каменни, а таванът - от дърво. Иконостасът, владишкият трон и камбаната са подарени от богати казанлъчани. Църквата при Девически манастир „Въведение Богородично" е изградена с руски парични дарения от дебърските строители и резбари Козма, Данаил, Захари и Йосиф. Сградата е изключително оригинална с кръстокуполната си конструкция без подпорни колони.

Кой българин поне веднъж не се е замислял да мине по стъпките на националните герои Христо Ботев и Васил Левски. Тематичният маршрут „По стъпките на Левски и Ботев в Карловско и Казанлъшко" дава такъв шанс, а създаденият маршрут „Класици на българската литература" дава възможност на всеки да се докосне до битието на Вазов, Чудомир, Дечко Узунов. Освен споменатите в предишните маршрути музеи и места от туристически интерес в Сопот и Калофер, тук могат да се видят още родната къща на Чудомир в село Турия, както и „Село Турия - село музей". За финал остава Казнлък с посещение на литературно - художествения музей „Чудомир", Родна къща-експозиция „Акад. Дечко Узунов" и Родна къща-експозиция „Проф. Ненко Балкански" - видни български художници, както и Дом „Петко Стайнов".
Проектът "Долината на розите и тракийските царе" и подготвените по него тематични маршрути дават уникална възможност само в рамките на няколко дни да бъдат посетени едни от най-важните места със специално значение за възрожденската култура и борбата за национално освобождение. Долината на розите и тракийските царе е съхранила българският дух и ни дава възможност да се докоснем до един от най-важните периоди от историята на България.

Снимки: facebook