Полярното сияние на Сатурн не гасне в продължение на дни
Секция: Наука
26 Юни 2015 13:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полярното сияние на Сатурн не гасне в продължение на дни

/КРОСС/Полярното сияние на Сатурн изглежда като пръстен от светлина над неговия полюс. За разлика от земното, то постоянно пулсира, ту се свива, ту се разширява и може да не изчезне с дни.

За първи път това явление е забелязано от апарата Voyager-1 и 2 в началото на 80-те, но в детайли е снимано от телескопа Хъбъл и апарата Касини след 2000.

И на Земята, и на Сатурн, полярните сияния се предизвикват от сблъсъка на частици от космоса с молекулите в атмосферата им. Протуберансите на Слънцето, експлозиите на свръхновите - всички тези катаклизми изпращат в космоса потоци от електрони, протони и други частици, които астрономите наричат космически вятър. Този вятър "запалва" полярните сияния, пише nauka.offnews.bg.

Ако частиците летят навсякъде, защо "сияят" само на полюсите? На екватора частиците срещат мощна преграда - магнитното поле на планетата, което я обгръща като сплескана поничка. Линиите на полето, които излизат от "дупката на поничката", са насочени почти вертикално и частиците по-лесно попадат в атмосферата, движейки се по тях. Магнитното поле на Сатурн е много по-силно от земното и затова сиянията му са толкова мащабна и продължителна гледка. Но сиянията на Сатурн могат да се видят само в ултравиолетовия диапазон.