Кредиторите притискат Гърция за тройно увеличение на ДДС за туризма
Секция: Туризъм
27 Юни 2015 14:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кредиторите притискат Гърция за тройно увеличение на ДДС за туризма

/КРОСС/ От 1 юли ДДС за нощувките в гръцките хотели да се увеличи от 6,5% на 23%, а за хранителните услуги - от 13% на 23%, настоява МВФ.

„Ако това бъде приложено, резултатът ще е унищожителен и тотално ще изключи нашия туризъм от състезание с други дестинации, защото ДДС при конкурентите е между 8 и 10 процента. Не знаем за кой пореден път трябва да обясняваме, че изборът на всеки клиент без съмнение е повлиян от цената", заяви Асоциацията на гръцките туристически фирми. Според представителите на туристическия бранш това ще пренасочи милиони туристи към други конкурентни и съседни държави, ще лиши Гърция от важни приходи, от няколко процента от и без това намалелият БВП и от хиляди работни места.

Данни за ДДС за нощувките и хранителните услуги при конкурентите показва, че осреднената обща ставка се движи от 8% в Турция до 10,3% в Португалия. В момента в Гърция тя е 8,1% и ако се приемат исканията на кредиторите, ще скочи три пъти, посочва атинският вестник „Катимерини". Изданието допълва, че туризмът заема около 9% от БВП на страната. Миналата година бе отбелязан ръст от 1,8 млрд. евро в приходите от туризъм, което се равнява на 11,3%. Общият размер на постъпленията от тази дейност достигнаха 17 млрд. евро, отбелязва изданието. 

В допълнение, кредиторите предлагат да отпадне специалният облекчен данъчен режим, от който се ползват островите. Това допълнително ще затрудни туристическата дейност, защото в района на Крит, Южните Егейски острови и Йонийските острови поне половината от икономиката се движи от туризма.