Путин иска преговори с Украйна за транзита на газ след 2019 година
Секция: Русия
28 Юни 2015 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин иска преговори с Украйна за транзита на газ след 2019 година

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин е дал указания за провеждане на преговори с Киев за продължаването на транзита на руски газ през Украйна към Европа след 2019 г., съобщи президентът на „Газпром" Алексей Милер след петъчното събрание на акционерите на компанията. 

Украинската „Нафтогаз" дължи 212 млн. долара на „Газпром" за доставките на синьо гориво в самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, допълни Милер.

„Никога няма да подпишем договор с неизгодни, несправедливи и неприемливи за нас условия за транзит", заяви Милер. Той каза, че „Нафтогаз" иска да увеличи транзитната такса от 2,5 на 5 долара за 1000 куб./метра.

Преди време от „Газпром" и от Министерството на енергетиката казваха, че Москва няма да продължи транзитния договор с Украйна след 2019 година. Според Путин обаче е необходимо да се проведат преговори за транзит на газа през тази страна. Анализатори смятат, че „Турски поток" и „Северен поток 2" могат да бъдат добро допълнение към основния коридор, но не могат да го заместят изцяло.