Гигантска „черна дупка” в Млечния път се събуди след 26 години
Секция: Наука
28 Юни 2015 15:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гигантска „черна дупка” в Млечния път се събуди след 26 години

/КРОСС/ Гигантска черна дупка в нашата галактика, която е била в летаргия през последните 26 години, се е активизирала, съобщи Европейската космическа агенция (ESA).

Учените наблюдавали бинарната система V404 Cygni, която се намира на 8000 светлинни години от нашата планета в съзвездието Лебед (Cygnus). V404 Cygni е бинарна система, която се състои от черна дупка с маса 12±3 слънчеви маси и звезда, която е по-малка от нашето Слънце и е от спектрален клас късно G или ранно K (Клас G - звезди от типа на Слънцето с подобни маса и радиус и температура на повърхността (4900-6000) К. Техният цвят е жълт. Клас К - звезди с оранжев цвят и температура (3500-4900) К).

Двете звезди обикалят една около друга и поради близкото разстояние черната дупка е започнала да изяжда звездата и тя, губейки маса, вече е в яйцевидна форма. Това било забелязано на 15 юни от астрономи на ESA и учените били шокирани от космическата гледка. При този тип бинарни системи материята струи от звездата към черната дупка и се събира в диск, който се загрява, светейки ярко в спектъра на ултравиолетовите и рентгеновите лъчи, след което изчезва спираловидно в черната дупка.

Първите признаци на съживяването са били забелязани от телескопа Burst Alert върху спътника на NASA Swift, който регистрирал експлозия от гама-лъчи.

Малко по-късно японският модул MAXI (Monitor of All-sky X-ray Image) на борда на Международната космическа станция също наблюдавал гама-лъчение от същия космически регион. Интегралната обсерватория за гама-лъчи на ESA започна да наблюдава черната дупка на 17 юни.

„Поведението на този източник на гама-лъчи е необичайно в този момент, с повтарящи се ярки светлинни проблясъци, които продължават по-малко от час. В този интервал той става най-яркият обект в X-ray небето - повече от 50 пъти по-ярък от Ракообразната мъглявина в съзвездието Бик - най-яркият източник във високоенергийното небе", коментира Ерик Куулкерс от Интегралния проект на ESA.

Черната дупка V404 Cygni не е достигала подобна яркост от 1989 г., когато за последно е била наблюдавана от японския X-ray спътник Ginga и високоенергийните инструменти на космическата станция „Мир".