Преглед на печата
Секция: Преглед на печата
29 Юни 2015 08:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на печата

/КРОСС/"Ципрас тласна Гърция към фалит", пише "Капитал дейли" и уточнява, че дори и да не преведе дължимата от нея сума на кредиторите в края на месеца, Гърция няма автоматично да изпадне във фалит, има процедури, които предвиждат цели две години, докато това стане факт.  

Водещото заглавие на "Стандарт" е цитат от изявление на гръцкия премиер Ципрас: "Банките в Гърция затварят днес". Няма страшно за България според родните банкери. Икономистът, проф. Боян Дуранкев, прогнозира в интервю за вестника, че вятърът от юг със сигурност ще издуха застоя в България."  

"Новинар" излиза с водещо заглавие "Гърция очаква колапса", България може да спечели от кризата. "Сега" съобщава, че Гърция се готви за банкова ваканция. 

"Монитор" предупреждава от първа страница, че се приготвя уиски менте с китайска есенция, химикалът се използвал и за различни мазила за отслабване.

"Гласят "Пирогов" и още 66 болници за продан", пише на първа страница "Преса". Коментарът на вестника е: "По примера на Костов, д-р Москов прави свои работно-мениджърски дружества". 

Заместник-министърът на здравеопазването, д-р Ваньо Шарков", заявява в интервю за "Труд", че могат да се продадат 350 болнични имота, които са неизползваеми от години от болниците като терени и сгради, за да се погаси част от дълговете.

"Държавата е похарчила милиард и 500 милиона лева, за да увеличи заетостта с едва два процента", пише "Сега". Оказва се, че субсидирането от държавата на нови работни места не е ефективно, но пък е скъпо. По темата пише и "Монитор" - безработните висшисти се реализират два пъти по-бързо от хората със средно образование, по-лесно намират препитание техническите кадри. "

24 часа" и "Труд" отделят централно място на конфликтите заради реформата в съдебната система. Според председателя на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов, прокурорите са подложени на натиск от силните на деня.  

В друго интервю за "Труд" с прокурора Стефан Милев се казва: "Крият автора на проектозакона за съдебната власт". 

Евродепутатът Емил Радев от ГЕРБ уверява, по повод преговорите за търговско споразумение със САЩ в интервю за вестник "Преса": "САЩ не могат да ни наложат да ядем пилета с хлор".   

Вестниците "Земя" и "Дума" отделят място на първа страница за заглавия, свързани с бъдещи фалити на малки фирми. Според "Земя", фалират малки ферми заради срива в изкупната цена на млякото, а млекодайните крави ще влязат в списъка на изчезващите животински видове. "Дума" пък предвижда фалити за хлебопроизводители заради очакваната по-висока цена на тока за индустрията. 

"Стандарт" напомня за предстоящото от сряда, 1 юли, повишение на пенсии и заплати и за това, че влиза в сила нова формула за изчисляване на социалните помощи за електро- и топлоенергия.