БНБ: Случващото се в Гърция не засяга стабилността на българската банкова система
Секция: ИКОНОМИКА
29 Юни 2015 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНБ: Случващото се в Гърция не засяга стабилността на българската банкова система

/КРОСС/Всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система, уверяват от БНБ. 

Във връзка с решението на гръцкото правителство за обявяване на неработни дни за опериращите в Гърция банки и въвеждането на капиталов контрол в Република Гърция, БНБ отново подчертава, че българската банкова система, включително банки с гръцко акционерно участие, е напълно самостоятелна финансово и оперативно от банкови системи на други страни.
Българската банкова система, включително банките с гръцко акционерно участие, нямат вземания от гръцки кредитни институции и нямат инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство; негативни развития в банкови системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността и нормалното функциониране на българската банкова система - росочват още от банката. 
Банковата система в Република България работи с много високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност, което гарантира нейната стабилност, нормално функциониране и независимост от негативни развития в съседни страни. В следствие на последователно прилаганите мерки от БНБ банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България, категорични са от БНБ.   
Тези данни за финансовото състояние, в комбинация с постигнатата далеч преди настоящата ситуация в Република Гърция финансова и оперативна самостоятелност, гарантират операциите на банките на територията на България.

Междувременно стана ясно, че и днес в Гърция банките ще останат затгворени. 

Правителството на Алексис Ципрас въведе контрол върху движението на капитали. Ципрас обяви, че е изпратил обръщение до лидерите на европейските институции и на страните от еврозоната, в което настоява за преразглеждане и отмяна на решението за прекратяване на помощната програма за Атина.

Банките ще бъдат затворени, като се въвежда ограничение върху тегленето на банкомати в размер на 60 евро на ден, изключение има само за тегленето на пенсии, които може да се получат в целия им размер. Туристите, които ползват банкови карти, издадени извън Гърция, не попадат под действието на мерките. Редица европейски държави, сред които и България, препоръчаха на гражданите си, пътуващи за Гърция, да имат в наличност достатъчно евробанкноти в брой, с оглед очаквани евентуални затруднения в банковата система на Гърция в следващите дни.

Днес министърът на външните работи Никос Кодзиас свиква среща на дипломатическите представители в Атина на страните от Европейския съюз.

В телефонен разговор американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел са се съгласили, че е "критично важно" да се намери начин Гърция да остане в еврозоната.

Гръцката криза ще бъде тема на пресконференция в Брюксел на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Темата ще се обсъжда на правителствено и партийно ниво в Германия и Франция.