Има остра нужда от кадри със средно професионално образование
Секция: ИКОНОМИКА
29 Юни 2015 11:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Има остра нужда от кадри със средно професионално образование

/КРОСС/В България има остра нужда от хора, които имат средно професионално образование, обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин на форум за младежката заетост. Проблемите с младежката безработица в България, по думите му, са основно структурни, а не са свързани с икономическия цикъл.

60 на сто от работодателите смятат, че знанията, получени в средното образование, са недостатъчни за започване на работа. Според бизнеса 52 на сто от новопостъпилите не носят самостоятелно отговорност, а 48 на сто не могат да работят в екип. Половината от работодателите имат нужда от работници със средно специално образование, още 20 на сто са готови при наличие на средно образование да не търсят професионално образование и сами да подготвят своите работници, висшистите са търсени от 18 на сто от работодателите, а само 12 на сто от работодателите имат нужда от хора с основно образование или без образование, онагледи ситуацията със статистика Калфин.

Без активни политики на труда, които да разрешат структурните проблеми, младежката безработица няма да намалее. Само раздвижването на икономиката не е достатъчен фактор, за да говорим за увеличаване на заетостта и намаляване на безработицата сред младите, каза социалният министър. По думите му въпреки че у нас младежката безработица е около средните европейски равнища, имаме изключително висок процент на хора, които са трайно извън пазара на труда и извън обучение.

Образованието, особено ниското, е голям проблем, защото у нас половината от трайно неработещите са с много ниско образование, отчете още вицепремиерът. Тоест тези хора нямат перспектива да влязат на трудовия пазар без допълнителна квалификация.

Наред с това стимулите на младите да работят не са големи, допълни социалният министър. Той обясни, че именно мотивацията е основен проблем, както и размерът на заплащането, защото около 400 лева възнаграждение трудно може да събуди интерес у младите да започнат работа. Не е редно обаче чрез програмите, финансирани с публични средства, да увеличим заплатите, защото ще настъпят дисбаланси в предприятията, каза още той.

Според Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара в България, е сменена ценностната система и младите хора предпочитат да са чиновници, а не да работят в реалния сектор. По думите му заплащането в държавния и обществения сектор е по-високо, отколкото в реалния сектор - над 900 лева средна работна заплата при 850 лева в реалния сектор.

Темповете на нарастване на заплатите в обществения сектор също са по-високи, допълни той.

В България се предлагат достатъчно качествени места, проблемът е, че няма млади хора с умния и компетенции, отбеляза Данев. В момента IT секторът, машиностроенето и аутсорсингът се нуждае от по няколко хиляди работници, каза Данев.

Той коментира, че намаляват хората със средно специално образование, увеличават се висшистите, но с професии, които не са необходими на пазара на труда - право, икономика, социални науки.

Ще се нуждаем от специалисти по роботика и интегрални схеми за квантови компютри

Младите хора предпочитат да учат нещо лесно, а не това което се търси - имаме нужда от математици, инженери, допълни той.

Според Данев голяма част от нашите компании изнасят национален доход - националната енергетика изнася електричество на по-ниски цени от това, което консумира българският бизнес.