Боряна Ангелакиева: Очаквахме награда за „Каръци“, но не и най-голямата
Секция: КУЛТУРА
29 Юни 2015 11:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Боряна Ангелакиева: Очаквахме награда за „Каръци“, но не и най-голямата

/КРОСС/Българският филм „Каръци" на режисьора Ивайло Христов спечели голямата награда на Международния фестивал в Москва.

Това беше невероятна и неочаквана новина, каза пред БНР Боряна Ангелакиева - директор на Културния институт в Москва.

„Каръци" обра всички главни награди, което показва неговото високо кинематографично качество. Триумфалният ден на филма започна още сутринта, когато на пресконференция, където се раздават наградите на пресата и други обществени организации, той, според мен, получи много силно отличие - на гилдията на журито на руските кинокритици. Единодушната им оценка е по-висока от тази на международното жури на пресата и показва високия критерий, с който те подхождат към чуждестранните фирми, каза още Боряна Ангелакиева. 

„Каръци" е получил признанието и на Асоциацията на руските киноклубове.

Когато съберете най-високата оценка на критика и публика, мисля, че това говори само по себе си. Като венец на това единодушие се появи вечерта и наградата "Златен Свети Георги". Съвсем неочаквана, защото ние всички бяхме с нагласата, че на такъв форум ще ни дадат най-много награда за режисура, допълни Ангелакиева.

Последните години, предвид новите постижения в българското изкуство, аз мисля, че културните центрове работят много активно. Всеки съобразно спецификата на мястото, където работи, на държавата, обществената нагласа, атмосферата, коментира тя и ролята на културните институти по света.

Боряна Ангелакиева каза, че юни е един от най-натоварените месеци в културния живот на Москва, а Българският културен институт участва активно в него.

Имахме две участия в две големи международни изложби. Първата изложба е един международен театрален проект, който се казва "Театралният костюм през вековете". Той е под международната егида на сценографите, театралните работници, архитекти на сцената, която има седалище в Америка. Участваваха 200 души от 31 държави. Нашето участие беше в лицето на доц. Мария Райчинова и младата сценографка Мира Каланова, така, че авторитетът на нашето представяне беше подчертан. Младата дизайнерка Нури Димитрова, в самостоятелно участие представи един гигантски манекен на сватбената рокля на Екатерина Втора, който кандидатства и за рекордите на Гинес, казо още Боряна Ангелакиева.