Четат нонсенс поезия на Ленън, за първи път след смъртта му
Секция: КУЛТУРА
29 Юни 2015 13:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четат нонсенс поезия на Ленън, за първи път след смъртта му

/КРОСС/Първото цялостно четене на нонсенс поезията на Джон Ленън ще се случи 35 години след смъртта му. Събитието ще тече от 8 до 30 август на Единбургския фестивал. Акцията става възможна, след като за нея бяха набирани средства от доброволци в интернет кампания. Тя е подкрепена и от вдовицата на Ленън, Йоко Оно.

Продукцията включва трима актьори, сред които е и режисьорът Джонатан Глю - човекът, получил разрешението да се използват текстовете на Ленън от наследника на правата му - Йоко Оно. Съпругата на фронтмена на „Бийтълс" е изключително внимателна в даването на позволения да се ползват произведения на Джон.

„По собствено писане" е колекция от нонсенс-рими и скици, изпълнени с игри на думи, на Ленън. Светът никога преди не ги е чувал - освен през 1964 г., когато певецът прочита част от тях в телевизионно предаване.

Глю е категоричен, че е избрал да събира парите за реализацията на проекта чрез интернет, за да покаже, че мотивите му са чисти и не се опитва по никакъв начин да получи финансова изгода от името на Ленън. Той изрази и надежда, че продукцията ще бъде вярна на духа на работата на певеца приживе.

Тазгодишният Единбургски фестивал ще включва и още едно събитие за покойната звезда от „Бийтълс" „Lennon: Through a Glass Onion" (по песента на групата - Glass Onion, б.р.) - полуконцерт, полубиография, пише "Площад Славейков"

Самият певец има връзка с шотландската столица. Той е прекарвал там много лета при чичо си и леля си като момче. Вече като зрял мъж, се е връщал там за почивки със съпругата си Оно.