„Уимбълдън" - най-скъпият в Големия шлем, Федерер - най-богатият тенисист на планетата
Секция: СПОРТ
29 Юни 2015 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 „Уимбълдън" - най-скъпият в Големия шлем, Федерер - най-богатият тенисист на планетата

/КРОСС/Най-старият турнир в историята на тениса - „Уимбълдън" (29 юни - 12 юли), вече е и най-скъпият в Големия шлем. Тази година на тревата в Лондон ще бъдат раздадени рекордните $42 млн. Толкова официално е наградният фонд в аристократичния „Ол Инглънд клъб".

Сумата е завишена със 7% в сравнение с тази, която бе поделена между участниците през миналия сезон на Острова ($39 млн. - б.а.). Тя е и със 17% по-висока от бюджета, с който организаторите в Обединеното кралство разполагаха през 2013 г. ($35,5 млн. - б.а.).

„Уимбълдън" изпреварва по награден фонд Откритото първенство на САЩ (31 август - 13 септември). Домакините от Ню Йорк осигуриха $40 млн. за юбилейното си 135-о издание. Верни на стила си, британците вдигнаха летвата още по-високо.

Печеливши от този стремеж за надмощие са суперзвездите от „великолепната четворка" - Новак Джокович, Рафаел Надал, Роджър Федерер и Анди Мъри. Последните 11 поредни титли в „Ол Инглънд клъб" са били завоювани неизменно от някого от тях. Шампионът в Лондон тази година ще се прибере у дома с чек за $3 млн.

На фона на това каре от супериграчи Григор Димитров изглежда твърде далеч като класа. Сезонът му дотук е разочароващ. Няма и помен от блестящата форма, която го отведе до полуфинал срещу Джокович на „Уимбълдън" точно преди година. Тогава специалистите предричаха пробив на българина в Топ 10. Днес той е 11-и, но с игра, която няма допирни точки до „великолепната четворка". В очакване на изработката на новата си ракета на Григор не му остава друго, освен да си спомни, че „Уимбълдън" е любимият му турнир от детството и че на същата трева през 2009 г. звездата му изгря с титлата при юношите, пше "Преса".

Федерер е най-богатият тенисист на планетата

Роджър Федерер е най-богатият тенисист в света. 33-годишният швейцарец, който се бори за осмата си титла от „Уимбълдън", прибира колегите си в малкия джоб със състояние, което се оценява на $56,2 млн. Данните изнася сп. „Форбс", което прави собствена класация само за тенисисти. От нея става ясно, че девет от десетте най-скъпоплатени в най-аристократичния спорт на планетата са заработили в кариерата си повече от спонсорски договори и реклама, отколкото от наградни фондове.

Веднага след Федерер се нарежда Рафаел Надал. Приходите на Матадора от Майорка възлизат на $44,5 млн. Призовата тройка допълва сръбската гордост Новак Джокович с $33,1 млн.