България може да загуби 220 млн. лв. по Агроекологичната мярка от новата Програма за селските райони
Секция: ИКОНОМИКА
29 Юни 2015 14:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България може да загуби 220 млн. лв. по Агроекологичната мярка от новата Програма за селските райони

/КРОСС/Има риск България да загуби 220 млн. лв. по Агроекологичната мярка от новата Програма за селските райони, предупредиха от Асоциацията на Агроекологичните земеделски производители. Проблемът, според тях, е в допуснатото от Министерството на земеделието неправомерно усвояване на средствата само по едно направление - това за опазване на зимуващите видове гъски. 

Близо 17 лева на декар ще получат фермерите за опазване на местообитанията за зимуващите гъски, каза Пламен Драгнев от Асоциацията.

Като скандалното в случая е, че тези пари се предоставят единствено и само на зърнопроизводители, като те не са свързани с поемането на какъвто и да било допълнителен ангажимент, посочи той.

До момента са заявени за финансиране 2,5 милиона декара и ако бъдат одобрени, парите за цялата мярка "Агроекология" ще се изразходят само за опазване на гъските, което ще ощети всички останали земеделци:
Нашето възмущение и несъгласие е това България да се превърне в страната на гъските.

Според Драгнев, като местообитание на гъските са посочени почти всички райони на страната, включително и там, където никой не ги е виждал. От Асоциацията настояват.
Да спре това източване на програмата, да спре прилагането на това направление, защото резултатът от неговото прилагане ще бъде фатален за страната ни и тези пари ще бъдат изцяло за сметка, поети от нашия държавен бюджет, каза Пламен Драгнев.