Правителството решава дали да закупи нови изтребители за армията ни
Секция: ПОЛИТИКА
01 Юли 2015 07:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правителството решава дали да закупи нови изтребители за армията ни

/КРОСС/Правителството ще решава дали да приеме проектопредложението на министрите на отбраната и външните работи да се пристъпи към закупуването на нови изтребители за армията ни. Междувременно стана ясно, че вече се работи и по варианта, въздушното ни пространство да продължи да се охранява с ресурсите на наличните МИГ-29. Преди дни министър Николай Ненчев съобщи, че се преговаря с Полша наши двигатели да се ремонтират там и ресурсът им да се удължи с до 15 години. Ако се постигне споразумение, ще отпадне предложеният в доклада вариант - след юли догодина да се поиска съвместна въздушна охрана заедно със съюзническа държава, член на НАТО:

Като цените за ремонт на нашите двигатели за МИГ-29 ще бъдат такива, каквито са цените за полската армия, като полската страна поема ангажимент да подсигури изцяло както ремонта, така и поддръжката и евентуално удължаването на ресурса на нашите МИГ-29. На първо време ще получим два от ремонтираните двигатели, които ще използваме за известно време, и в същото време ще предоставим два, които имат нужда от ремонт. Бях уверен, че в рамките на 4 до 5 месеца ние ще получим още два. Тоест няма никакво основание за безпокойство в каквато и да е посока, свързано с охраната и поддръжката на МИГ-29.

Премиерът Бойко Борисов смята, че в момента България не може да си позволи сделка за нови машини.

След 15 години, с този ръст на икономиката, ние ще можем да си купим чисто нова ескадрила. Ние имаме проблем сега, днеска, с бюджета, с дефицитите. Тази година ни дойде много нанагорно, с много плащания. Ако вече са на финала, с радост бих толерирал да го подпишем и за това ще им намерим пари, защото това дава възможност веднага да си пазим границата в един доста дълъг хоризонт, каза Борисов.