Фич понижи кредитния рейтинг на Гърция дълбоко в територията "боклук"
Секция: ИКОНОМИКА
01 Юли 2015 10:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фич понижи кредитния рейтинг на Гърция дълбоко в територията "боклук"

/КРОСС/Снощи агенция "Фич" понижи кредитния рейтинг на Гърция дълбоко в територията "боклук" (високорисков кредитен рейтинг), определяйки като вероятно изпадането на страната в неплатежоспособност (във фалит) с оглед провалите на този етап преговори с международните кредитори.

"Фич" намали дългосрочния суверен кредитен рейтинг на Гърция до "СС" от "ССС", като в същото време намали и дълговия таван на страната до "ССС" от "В-" с оглед въвеждането на контрол на движението на капитали и рискът от трайно излизане на Атина от еврозоната.

Сега ние виждаме като вероятно изпадането на Гърция в неплатежоспособност по отношение на нейния държавен дълг, притежаван от частни кредитори, посочи агенция "Фич".

Снощи Гърция се оказа в неплатежоспособност спрямо МВФ, след като до края на деня не успя да покрие задължение към Фонда за около 1,55 млрд. евро.

Според агенцията, провалените преговори между гръцкото правителство и неговите кредитори са повиши значително рисковете, че страната няма да е способна да посрещне дълговите си ангажименти в следващите няколко месеца.

"Фич" отбеляза, че все още вярва, че гърците ще гласуват със "ЗА" на планирания за неделя референдум относно последната спасителна програма, предложената от международните кредитори, но в същото време агенцията предупреди, че резултат "НЕ" на референдума ще "повиши драматично" риска за излизане на Гърция от еврозоната (сценарий, известен като "Grexit").

Решението на „Фич" е факт само ден, след като и „Стандард енд Пуърс" намали суверенния рейтинг на Гърция с една степен до "ССС-" от "ССС", като в същото време запази негативна перспектива пред новия много нисък рейтинг на страната.