Христо Иванов: Няма отлагане на съдебната реформа
Секция: ПОЛИТИКА
01 Юли 2015 20:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христо Иванов: Няма отлагане на съдебната реформа

София /КРОСС/ Няма отлагане на съдебната реформа, това е абсолютен медиен балон. В момента в парламента се обсъждат измененията в Конституцията. Това е сърцевината на съдебната реформа, защото с тези изменения ние трябва да отговорим на въпроса: „Добре ли се управлява съдебната власт?" От отговора му зависят всички неща, за които става дума - и бързината, и качеството, и нещо много важно - доверието, защото ние можем да имаме бързо произнасяне, но ако нямаме доверие в съдията или прокурора, това няма много да облекчи усещането за справедливост. Това каза пред БНТ правосъдният министър Христов Иванов.
„Много се спекулира с факта, че ние казахме, че вместо да внесем измененията в закона за съдебната власт последната седмица от този парламентарен сезон, ще го изнесем в първата седмица на следващия. Дали ще ги внесем последната на този или първата на следващия сезон, те ще се гледат в следващия. Ние искаме да оставим малко повече време за дискусия, да съберем още мнения, но важното, което сега се случва, са измененията в Конституцията, т. е. единствените, които могат да замразят съдебната реформа, са депутатите", продължи той.
„Убеден съм, че измененията, които предлагаме, могат да минат и без Велико народно събрание... Въпрос на политическа отговорност е дали народните представители - и едните, и другите, ще направят това, което смятат за необходимо или ще го отложим отново в чакане на ВНС", заяви Иванов.
На въпроса: „Смятате ли, че смяната на четиримата съдии в Конституционния съд, ще повлияе на съдебната реформа и именно на това дали тези промени в Конституцията могат да се осъществят без ВНС", той отговори: „Разбира се, че ако съставът на Конституционния съд бъде попитан, ще има някакво значение, но толкова далече не мисля".
„В момента наистина сме изправени пред един много важен избор - дали тези изменения в Конституцията ще бъдат подкрепени напълно на първо четене. Ако не бъдат, това означава да бъдат отхвърлени и това ще бъде замразяване на съдебната реформа", заяви правосъдният министър.
"Търся активна подкрепа и от ДПС, и от БСП. Надявам се да проявят национална отговорност и да подкрепят промените, както направиха със стратегията. Сега най-важно е да се случи дебата по реформата", допълни още Иванов.