Шефът на „Александровска": Болницата е стабилна
Секция: Здраве
01 Юли 2015 21:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шефът на „Александровска": Болницата е стабилна

София /КРОСС/ Приватизацията на болници или създаването на възможност за публично-частни партньорства биха дали глътка въздух на здравеопазването. Това мнение изказа директорът на болница „Александровска" доц. Костадин Ангелов с уговорката обаче, че решението е политическо и вече има анонси за оттеглянето на това предложение. В интервю за Дарик той подчерта, че ръководената от него болница е в стабилно финансово състояние, въпреки дълговете, които се трупат от дейности, които не са заплатени.
Здравното министерство с всички свои структури има достатъчно лостове, за да гарантира качеството на медицинската услуга както в държавните, така и в частните болници, коментира директорът на УМБАЛ „Александровска". „Частните средства не само няма да навредят, те ще помогнат на здравеопазването или чрез приватизация или чрез публично-частно партньорство", допълни д-р Костадин Ангелов.
Д-р Ангелов напомни, че още миналата година е заявил позицията си за това, че броят на болниците в страната може да бъде намален като те се обединят в мултиболнични комплекси. От „Александровска" запазиха обаче мълчание в разгара на дискусията за и срещу сливането й с болница „Св. Иван Рилски", чиито доктори протестираха. Доц. Ангелов беше категоричен, че не са мълчали от страх, а не са искали да влизат в диалог с колеги и няма да кажат лоша дума за колегите си.
Шефът на Александровска не скри огорчението си от коментарите на колеги от „Св. Иван Рилски", като подчерта, че най-неприятни са хулите между хората в бели престилки. Иначе на обвиненията за задлъжнялост на лечебното заведение той напомни, че през 2013 г. е заварил болницата с 4 млн. лв. задължения и 27 млн. лв. счетоводна загуба, което практически означавало декапитализация и фалит.
„Успяхме да предотвратим фалита. Тази година увеличихме капитала на дружеството с почти 12 млн. лема и можем да кажем, че няма опасност тя да фалира. В момента задълженията са около 10 милиона, но трябва да се отбележи, че болницата е разположена на 257 декара, тя има 22 сгради, 31 медицински специални и някои от уникалните й дейности водят до трупане на загуба", отбеляза директорът на лечебното заведение.
Размера на дълга го увеличавали дейностите, които не са финансирани. Само един от примерите - годишно през реанимациите на „Александровска" минават около 6000-7000 пациенти и след намалената субсидия се трупа около 2 млн. лева загуба всяка година.
Д-р Костадин Ангелов отбеляза, че има случаи, в които приемат пациенти и над т.нар. лимит, защото 51% от пациентите били от страната и голяма част от тях ще бъдат лишени от лечение, ако бъдат върнати или отложени. „Те имат пари да дойдат до София, да си платят потребителската такса и да си отидат - осъзнаваме и социалната си роля", коментира директорът на болницата.
В „Александровска" не се страхували от оценката на пациента и във всяка клиника има кутия за мнения и препоръки. Антикорупционната им стратегия предвиждала гореща линия и поща, чрез които също да се приемат сигнали.
Заради застаряването на професията, УМБАЛ „Александровска" държи на младите лекари. В момента в болницата работят около 220 специализанти и близо 60 докторанти. 65 от специализантите са назначени по Наредба 1, което ще струва на болницата около 1 млн. годишно - инвестиция, която по думите на директора е важна. В лечебното заведение функционира и Съвет на младите лекари - консултативен орган, който се събира веднъж в месеца.