Пентагонът определи Русия като заплаха за националната сигурност
Секция: СВЯТ
01 Юли 2015 21:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пентагонът определи Русия като заплаха за националната сигурност

/КРОСС/ Американските военни гледат на Русия като на заплаха за националната сигурност. В новата версия на Националната военна стратегия, подготвена от ведомството, Русия е поставена редом до страни като Иран, Северна Корея и терористичната групировка „Ислямска държава".
В документа се посочва, че по-голямата част от държавите (начело със САЩ и техните партньори) поддържат действащите международни институции, избягват конфликти и насърчават правата на човека. Въпреки това, някои страни, според Пентагона , „се опитват да ревизират ключови елементи на световния ред и да действат по начин, който заплашва нашите национални интереси".
Първи в списъка на "нарушителите" е, разбира се, Русия.
"Въпреки, че Русия дава своя принос за такива важни въпроси като борбата с тероризма и трафика на наркотици, тя многократно е доказала, че не зачита суверенитета на своите съседи и е склонна чрез сила да постига своите цели", посочват от Вашингтон и обвиняват Москва в подкопаване на регионалната сигурност.
Втората страна, от която идва заплаха, според американците, е Иран, който е обвинен в "спонсориране на тероризма" и водене на опасна ядрена програма. Третото място е за Северна Корея, която разработва ядрени оръжия и може да ги доставя до американска територия.
Като заплаха за САЩ е признат и Китай, който предизвиква притеснения с действията си в Южнокитайско море.