41% от софиянци доплащат за парно
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Юли 2015 18:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
41% от софиянци доплащат за парно

София /КРОСС/ Приблизително равен ще бъде броят на софиянци, които ще се радват и ще плащат при изравнителните сметки за парно. Това показва доклад на единия от топлинните счетоводители. Всеки десети столичанин пък е платил за парно и топла вода през изминалата зима точно толкова, колкото е консумирал.
Близо половината от клиентите на компанията ще бъдат доволни, тъй като "Топлофикация" ще трябва да им възстановява суми. През изминалия отоплителен сезон 2014-2015 г. Точно 48% от абонатите са получили и платили по-големи суми спрямо това, която са консумирали през зимата.
41% от клиентите пък ситуацията е точно обратната и те ще имат да доплащат на "Топлофикация София". При 11% от потребителите сметките през зимата са били абсолютно точни и тези клиенти няма нито да доплащат, нито да получават обратно пари.
Сумите, които абонатите с по-ниски сметки от реалната си консумация ще трябва да додават обаче в масовия случай не са драстични. Едва 6% от клиентите на този топлинен счетоводител имат да плащат между 101 и 150 лв.
При 9% от абонатите сумата за доплащане се движи между 51 и 100 лв. Изравнителна сметка за доплащане на 10 до 50 лв. пък ще получат 11% от абонатите.
Малко над 2% от абонатите на топлинния счетоводител обаче не са осигурили достъп на отчетниците до жилището си и съответно ще получат изравнителна сметка за консумация на максимална мощност. Подобни начисления се правят и на абонати, чиито водомери са демонтирани или повредени, съобщава "Стандарт".