Фандъкова провери ремонта в парковото пространство на НДК
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Юли 2015 16:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фандъкова провери ремонта в парковото пространство на НДК

София /КРОСС/ Кметът на София Йорданка Фандъкова провери хода на работите по ремонта на парковото пространство на НДК. На проверката присъстваха Дирекция „Зелена система", изпълнителя на обекта и строителния надзор.
В момента се работи на няколко подобекта в парка. Проектът за възстановяване и ремонт на парковото пространство на НДК започна да се изпълнява през есента на миналата година, като площта на целият парк е 160 дка и включва няколко подобекта и отделни етапи на работа, информира кметът на София Фандъкова. Паркът е строен 1981 година. Проектът бе подготвен и одобрен с финансиране по ОП „Регионално развитие" 2007-2014г.
Работата започна с изпълнение на ремонт на фонтана и водните каскади. В хода на изпълнение са установени допълнителни проблеми по различни подобекти и за тях са направени допълнителни експертизи и проекти, информира кмета на София.
При ремонта на фонтана и каскадите се установиха два проблема - наличие на силно корозирали водопроводи, който изпълнителят ремонтира, и пукнатини и липса на армировка на подовата конструкция на фонтана. За решаване на проблемите бяха привлечени специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Подготвен е допълнителен проект и се избра вариант за укрепване на плочата на подовата конструкция. Работа по укрепване ще приключи до края на следващата седмица, а ремонта на фонтаните до края на юли.
На фонтана се изражда и цветно осветление. Работата ще продължи с възстановяване на настилките, изграждане на осветление и видеонаблюдение.
При разкриването на настилките на площада пред сградата на НДК се установи сериозен проблем със силно компроменирана хидроизолация, което води до събиране на вода. Трябва да се възстанови хидроизолацията и по всяка вероятност тази част от обекта ще бъде отделена като отделен етап, посочи също кмета.
В момента се възстановят гранитните настилки, които във времето са разрушени и паважните настилки по тротоарите. Ще се извърши подмяна на начупени гранитни плочи и цялостна подмяна на тротоарите, посочи кмета Фандъкова. Вече започна подмяна на тротоара по ул."Фритьоф Нансен", като ще продължи и по бул."Витоша" и бул."П.Евтимий". Заедно с тротоарите се изгражда и осветление. Предвижда се изграждане и на видеонаблюдение.
Положени са тръбите на поливната система и е поставен нов почвен слой. Започна засаждането на декоративната дървесна и храстова растителност, като към момента са засадени 200 дървета. Общо ще бъдат засадени 1855 дървета и 15 000 храсти.
Ще бъдат изградени и две тоалетни, които ще бъдат финансирани от общината.
Целият проект е на стойност 13.4 млн. лева, като 4.7 млн. лева са отпуснати от ОП „Регионално развитие" 2007 - 2014г. Столична община ще кандидатства за финансиране на останалата част от новия програмен период.