Студенти ползват социални мрежи, за да се справят в сесията
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Юли 2015 20:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Студенти ползват социални мрежи, за да се справят в сесията

София /КРОСС/ В разгара на лятната сесия в университетите на помощ на преписвачите идват социалните мрежи. Студентите дори не трябва да плащат за верните отговори. Получават ги като подарък.
Докато студенти решават задачи по физика в Техническия университет, от постовете им във Фейсбук се вижда, че и техни приятели от външната страна на вратата решават същите задачи.
Половин час след началото на изпита в група на първокурсниците в Техническия университет започват да се публикуват снимки на изпитните задачи с молба за помощ.
Услужливи бивши и настоящи студенти от групата се впускат да помагат. Изчакваме края на изпита, за да проверим дали снимката е автентична.
Оказва се, че един от най-активните участници в дискусията е хванат да преписва и работата му е анулирана.
„Имам двама асистенти, инструктирал съм ги, но нашите хора не са обучени за детективи", каза проф. Иван Копринков, преподавател по физика в ТУ - София.
Ръководството на университета разбра от bTV за измамата и се закани, че вече ще следи социалните мрежи и ще направи изпитите невъзможни за преписване.
„В Техническия университет разполагаме със специалисти, с достатъчно технически средства, ние сме водещи в тази област и знаем как да противодействаме. Ако вчера ни бяхте сигнализирали, щяхме да хванем преписвачите от вчера, а днес нямаше да има нито един", заяви проф. Веско Панов, зам.-ректор на ТУ- София.
След като стана ясно, че изпитният вариант по физика е изтекъл в мрежата, задачите бяха сменени за следващата група студенти.
Въпреки предупрежденията само 10 минути след като екипът на bTV напусна изпитната зала, във Фейсбук започнаха да се появяват нови постове с молба за помощ.
Подобни практики за преписване вероятно съществуват и в други университети.