Два златни медала за България от Балканиадата по информатика
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Юли 2015 21:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Два златни медала за България от Балканиадата по информатика

/КРОСС/ Христо Венев, ученик в Софийската математическа гимназия, и Енчо Мишинев, от Математическата гимназия в Ямбол спечелиха златни медали от Балканската олимпиада по информатика, която се проведе в Русенския университет. Третият златен медал отива в Сърбия, завоюван от Марко Станкович.

7 сребърни и 11 бронзови медала бяха разпределени от организаторите сред най-добре представилите се участници от официалните отбори на балканските страни. Освен тях състезателите от B отбора на България и отбора на Русе спечелиха 1 сребърен и 5 бронзови медала.

XXIII Балканска олимпиада по информатика събра в Русенския университет 50 състезатели от 11 страни - Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора. Като страна домакин, България се представи с два национални отбора, а Русе също имаше свой тим.

Удоволствие беше за нас, че станахме част от организационния екип и бяхме домакини на Балканиадата по информатика, заяви ректорът на Русенския университет, чл.-кор. проф. Христо Белоев. Той връчи златните медали на победителите в състезанието.

Президентът на Балканския олимпийски комитет по информатика, Миле Йованов, сподели по време на заключителната церемония, че тазгодишната Балканиада се е превърнала в състезание не само между настоящите участници, но е била съревнование и с победители в предходни години. Задачите, които решаваха 50-те състезатели тази година, са били предложени и написани от бивши участници в олимпиади по информатика.

В края на церемонията Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН предаде знамето на Балканската олимпиада по информатика на представителя на Кипър, страната, в която ще се проведе следващото състезание.

Организатор на XXIII Балканска олимпиада по информатика беше Министерството на образованието съвместно с Регионалния инспекторат по образованието в Русе. В организационния комитет участваха още Русенският университет, Община Русе, Математическата гимназия „Баба Тонка" и Съюзът на математиците. Класирането на участниците е публикувано тук.