Болници връщат пациенти, твърди НПО
Секция: Здраве
04 Юли 2015 13:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Болници връщат пациенти, твърди НПО

София /КРОСС/ Състоянието на болниците у нас е под критичния минимум. Има сигнали от цялата страна за пациенти, които биват връщани от лечебни заведения заради финансовите ограничения. Сред тях са деца с редки болести, пациенти на хемодиализа, както и онкоболни. Това съобщи пред Дарик председателят на Федерация „Български пациентски форум" Иван Димитров и определи случващото се като геноцид.
Според Димитров реформите, които се провеждат в момента в системата, няма да доведат до положителни резултати, защото „различното мнение се игнорирало, дискриминирало и наказвало".
„Състоянието, в което в момента са болниците, както и състоянието на самото здравеопазване не е критично. То минава под критичния минимум. Получаваме от цяла България обаждания от пациенти, които са върнати заради лимити от болниците. Стигнали сме дотам, че вече има листа в педиатрията за деца с редки заболявания, които са в списъка на чакащи. Това най-малко е нехуманно и непрофесионално, да не говорим, че е нечовешко и нарушава конституционните права на всеки един български гражданин. Но не е само при децата. За съжаление имаме пациенти, които са на хемодиализа, които след усложнения вече не ги приемат в белодробните отделения и част от тези хора се давят в собствените си бели дробове. Защото има лимити. Имаме сигнали за върнати онкоболни пациенти заради лимит. Тук става въпрос за един системен геноцид, което е страшно. Страшно е в 21-и век една държава в Европейския съюз да се опитва да перифразира думите на Сталин - има пациент, има проблем, няма пациент, няма проблем," посочи Иван Димитров.
По темата за здравната реформа, която се осъществява в момента, той допълни:
„За съжаление не съм оптимист. Защото виждам как Министерството на здравеопазването игнорира наистина различното мнение. Даже го дискриминира и понякога наказва. Когато имаш различно мнение, ти биваш наказван - същото е с обединенията на болниците, с приватизациите и с каквото се сетите. Няма ясни правила, няма ясни критерии. Докато това не се промени, здравеопазване в България няма да има. Ще имаме псевдоздравеопазване, което обаче ще прави само едно - ще намалява хората в тая държава. Нищо друго няма да се случи", категоричен бе Димитров.