Стоилов: Калфин не е ляв
Секция: ПОЛИТИКА
04 Юли 2015 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стоилов: Калфин не е ляв

София /КРОСС/ Калфин е наш кандидат-президент, но не и съпартиец. Няма какво толкова да се коментира противоречивата му политическа биография. Изобщо не е сигурно дали е ляв и кое е ляво в предлаганите от него пенсионни промени. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в предаването на Емил Кошлуков по Канал 3.
„Когато предлагаш корекции в даден модел е твърде амбициозно да се нарече реформа. Социалният министър не дава нов модел, а работи върху съществуващия - създаден от дясното правителство на Иван Костов", каза още Стоилов.
Според него пенсионната система не отговаря на интересите нито на работещите, нито на пенсионерите. Заместник-председателят на Народното събрание изрази открито съмнение, че е възможно пенсиите да се увеличат с 40 процента.
Стоилов представи мнението на „червените" - необходими са бързи промени, които да се усетят в близките години. И това може да стане чрез плавни мерки и стъпки, които няма да носят гръмкото име реформа, но пък увеличават шанса от положителни резултати. „Няма нужда от повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране!", твърд е представителят на лявото крило в БСП.
Стоилов даде солидна заявка за олевяване на БСП и промяна в отношението към Русия:
„Не виждам проблем, че партията прави завой във външнополитически курс. ПЕС е едно доста широко понятие, в което има много партии и много компромиси, но ние там трябва да прокараме и защитаваме националния си интерес", откровен бе зам.-председателят на социалистите, влизайки в открито противоречие с доскорошния си лидер Станишев.
На финала Янаки Стоилов изрази оптимизъм, че БСП има възможност да изработи българските позиции в ЕС и НАТО. Те няма защо да се припокриват с официалната линия на Брюксел. И по този начин би могло да се върне изгубеното доверие на червения избирател.