Анализатор: Гърция ще се сближи с Русия след излизането от еврозоната
Секция: СВЯТ
05 Юли 2015 11:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Анализатор: Гърция ще се сближи с Русия след излизането от еврозоната

/КРОСС/ След излизането си от еврозоната Гърция може да тясно да се сближи с Русия. Това ще промени баланса на силите в Европа и Близкия Изток, по-специално ще отслаби влиянието на НАТО и ЕС и ще укрепи позициите на Руската федерация. Това становище беше изразено политическият анализатор Лорънс Соломен в канадското издание на Financial Post.
Според него излизането на Гърция от еврозоната би довело до намаляване на "апетита" на НАТО по отношение на разширяването на съюза. В допълнение, възможен съюз между Русия и Гърция ще разтрепери цяла Европа.
Соломен припомня, че Гърция има редица причини да иска сближаване с Русия.
Така например през 1821 г. руското революционно движение помага на гърците да получат независимост от Османската империя. Именно затова Гърция е била благодарна на Русия тогава, благодарна е и сега, казва Соломен. Във времето, в което голяма част от Европа й се присмива, Русия се отнася с уважение към нея.
Анализаторът припомня още, че след победата на партията СИРИЗА в изборите през януари, първият чуждестранен представител, който се е срещнал с новия министър-председател Алексис Ципрас, е руският посланик.
Той отбелязват също, че по-голямата част от гърците се отнасят положително към Русия: според проучване на Pew Research - над 60% от населението на страната.
И затова, напускайки еврозоната, Гърция може да напусне и Европейския съюз. На нея ще й трябва военна защита, по-специално от Турция. Ето защо Русия може да се възползват от тази ситуация, като постави свои бази в страната.
Като цяло, тази ситуация ще доведе до геополитическо рестартиране, което, от своя страна, може да доведе до промяна в баланса на силите в Европа и Близкия Изток.