EVN България партнира на „Зелени Балкани" по проект от програма LIFE на ЕС
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Юли 2015 14:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
EVN България партнира на „Зелени Балкани" по проект от програма LIFE на ЕС

/КРОСС/ През юни 2015 г. EVN България и „Зелени Балкани" проведоха информационни работни срещи в Клиентски центрове Крумовград и Свиленград в рамките на нов проект на Зелени Балкани - „По-голям шанс за белошипата ветрушка (Falco naumanni) в България" (LIFE11 NAT/BG/360), финансиран по програма LIFE на Европейския съюз.

EVN България сътрудничи по проекта на природозащитната организация в заложените дейности за обезопасяване на електроразпределителни линии в защитени зони от мрежата Натура 2000, намиращи се на територията на двата клиентски центъра, които обхващат общините Крумовград, Ивайловград, Свиленград и др.

На съвместните експертни срещи между EVN България и „Зелени Балкани" бяха представени целите на проекта, идентифицираните целеви електропроводи за обезопасяване, като беше обсъден и график за изпълнение на техническите дейности. Предвидено е EVN България да монтира защитни изолации на над 150 стълба от електроразпределителната мрежа в зони на Натура 2000.

В рамките на експертните срещи бяха организирани посещения на терен на три защитени зони от мрежата Натура 2000, както и посещение на Демонстрационния център за белошипата ветрушка в Защитена зона „Сакар" на „Зелени Балкани" в рамките на проекта. Планираните дейности по обезопасяване на стълбове по проекта на „Зелени Балкани" ще започнат през есента на 2015 година.

Това е поредният екологичен проект, в който ще участва EVN България. Пример в тази насока са добрите практики и заложени дейности по действащия в момента проект на EVN България „Живот за царския орел", който дружеството изпълнява съвместно с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).