Ще има ли сделка след референдума в Гърция?
Секция: СВЯТ
07 Юли 2015 07:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще има ли сделка след референдума в Гърция?

/КРОСС/Правителствените лидери от Еврозоната се събират за пореден път на кризисна среща в Брюксел, за да решават съдбата на Гърция и общата валута.

Какви ще са шансовете за сделка след референдума, ще стане ясно от Страсбург, където сутринта и ранния следобед пред депутатите в ЕП изявления ще направят председателите на Еврокомисията - Жан Клод Юнкер и на Съвета - Доналд Туск. От неделя вечер двамата мълчат, но са в непрекъснати консултации с 18-те лидери, на държавите-кредиторки на Гърция, които споделят общата валута.

В Брюксел в 14 часа следва заседание на министрите на финансите. Очаква се пред еврогрупата новият гръцки министър Евклид Цакалотос да изложи писмените искания на кабинета на СИРИЗА. Ключовото искане е за анулиране на голям процент от гръцкия дълг, който възлиза на общо над 300 милиарда. Самата идея досега твърдо се отказваше на Атина.

Ако няма сделка, въпросът ще се отнесе на най-високо ниво от премиера Алексис Ципрас и 18-те му колеги в 19 часа, като не е известно, кога през нощта ще има развръзка.

Съдейки по изказванията от Берлин, Париж и останалите столици, паричният съюз изглежда разединен за вариантите: 1-во - дали да се отпише дългът, да се инкасират загуби за европейските данъкоплатци и банки, да се отслабят условията за реформи към Атина или 2-во - напротив - тя да бъде оставена без пари и принудена да се откаже от еврото.

Залогът е не само благосъстоянието на гърците, а стабилността и курсът на общата валута, в която се получават заплати, пенсии и се определя производствената цена на стоките в Еврозоната. Трети вариант, при който премиерът Ципрас да приеме вече поставените условия за бюджетна дисциплина и реформи, изглежда малко вероятен, с оглед на силното гръцко „не" на референдума.