Стресът води до склонност към случайни връзки и секс за една нощ
Секция: ЛЮБОПИТНО
07 Юли 2015 12:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стресът води до склонност към случайни връзки и секс за една нощ

/КРОСС/Дисбалансът в дейността на двете части на мозъка води до пристрастяване към алкохол, сексуална зависимост и склонност към случаен секс, показва ново изследване на американски учени от Университета Дюк.

С помощта на ядрено-магнитен резонанс учените успели да обяснят зависимости към алкохол и секс. Експертите са изследвали сферите на действие на човешкия мозък при стресова ситуация и заключили, че дисбалансът в дейността на двете части на мозъка води до пристрастяване към алкохол секс. Едната част на мозъка е наречена вентрален стриатъм, а другата амигдала.

В първото проучване участвали 759 студенти на средна възраст от 19 години. Установено е, че тези студенти, които имат дисбаланс в активността на вентралния стриатум и амигдалата може да се очаква да развият алкохолна зависимост. Ако активността на двата региона е една и съща, рискът от алкохолизъм е минимален. Второ проучване анализирало сексуалната активност под стрес.

Изследователите интервюирали 70 мъже и жени, които правили случаен секс през последните 11 месеца. При мъжете бил открит същия модел, както при първото изследване с алкохола. При жените сексуалната активност се появява в резултат на повишена активност на двете части на мозъка.