Акт 16 – информация за бъдещи собственици
Секция: ИКОНОМИКА
07 Юли 2015 13:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Акт 16 – информация за бъдещи собственици

/КРОСС/ Акт 16 е особено важно понятие в живота на гордите собственици на жилище в новопостроена сграда. Акт 16, обаче, е финалната стъпка. Преди него е необходимо имотът да се сдобие също с Акт 14 и Акт 15. Сградата, получила тези три документа, е минала през основните етапи на строеж, преди нанасянето на бъдещите обитатели в нея.

Актовете 14, 15 и 16 съществуват, за да може с тях да се контролират етапите на строителните работи. Трите документа трябва да проследят и извършването на строително-монтажните работи според действащия закон.

Строящите се обекти първо получават Акт 14 - при приемане конструкцията на сградата (етап „груб строеж"). Подписаният Акт 14 за дадена сграда означава, че тя се превръща от обект с право за строеж в недвижим имот. Документът се съставя и подписва от инвеститора, консултанта, който осъществява строителния надзор, и проектанта.

Следва Акт 15, с който се констатира, че сградата е напълно завършена и определя състоянието и готовността на строежа за въвеждането му в експлоатация. Документът удостоверява, че изпълнението на зданието се е случило съобразно одобрените инвестиционни проекти и че са приключили строителните и монтажните дейности.

Комисията по подписването на Акт 15 включва инвеститора, строителя, строителния надзор и проектанти.
На базата на Акт 15 се съставя последният - Акт 16. Той се издава от кмета на общината или от Главния архитект, който следва да е упълномощен от съответния кмет.

Акт 16 е документ за въвеждане на новата сграда в експлоатация. Той е завършващият документ за всяко строителство. Ролята му е да установи годността за въвеждане в експлоатация на обекта, на който е издаден, т.е. обектът е годен да приеме обитатели.

Един строителен обект получава Акт 16, след като се:
1. установят правата на собственост от гледна точка на законност на сградата;
2. провери дали строежът е направен по одобрени или неодобрени проекти;
3. установи съответствието между одобрените проекти и фактическото изпълнение.

При констатирано несъответствие по някоя от точките не може да бъде издаден Акт 16 / Удостоверение за ползване. Чл. 178 от ЗУТ е доста ясен по темата: „Не се разрешава да се ползват строежи или части от тях, преди да са въведени в експлоатация".

Проектантско бюро „Архитектура плюс 96" ЕООД ще ви съдейства за издаване на Акт 16 на вашия строителен обект. Ние ще се погрижим цялата необходима документация да е навременно събрана и изготвена, за да можете да продължите да осъществявате мечтите си. Потърсете ни.