НИМХ: Температурите скачат до 38°
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Юли 2015 08:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НИМХ: Температурите скачат до 38°

/КРОСС/Сряда ще бъде най-топлият ден през последните седмици. Температурите в цялата страна ще достигат стойности между 35 и 38 градуса, съобщиха от Института по метеорология и хидрология към БАН.

Жълт код е обявен за днес в почти цялата страна заради високи температури и горещо време. Предупреждението е в сила за 23 области на Западна, Северна, Централна и Южна България. Само в пет области на Източна България е обявен зелен код - Търговищка, Шуменска, Добричка, Варненска и Бургаска.

В областите с жълт код температурите ще бъдат между 35 и 38 градуса.

Най-топло ще бъде във Видин, Велико Търново, Русе, Пловдив, Пазарджик, Сандански, информира пред Нова телевизия синоптикът Анастасия Стойчева.

В планините също ще е слънчево, а следобед на места ще има незначителна купеста облачност. Вятърът ще е слаб от изток-югоизток.

По Черноморието ще бъде слънчево и топло. Максималните температури ще са между 27 и 30 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Температурата на морската вода е 23-25 градуса.

Именно заради температурните рекорди в сряда в София ще се раздава безплатна минерална вода.

Около 12.00 ч. ще бъдат разкрити няколко пункта за безплатна вода - пред езерото „Ариана" в Борисовата градина и на площад „Света Неделя". През следващите дни до края на седмицата, вода ще се раздава и пред „Женския пазар" - на ул. „Екзарх Йосиф" и ул. "Стефан Стамболов". Вода ще има до изчерпване на количеството.

Сериозното затопляне обаче ще премине твърде бързо. Дъжд ще завали още в четвъртък следобед, а в петък живакът вече ще достига далеч по-ниски стойности. Възможни са и градушки.