ЕК си иска обратно 28 млн. евро за ВЕИ
Секция: ПОЛИТИКА
08 Юли 2015 20:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК си иска обратно 28 млн. евро за ВЕИ

София /КРОСС/ Европейската комисия води наказателна процедура срещу България за 28 млн. евро, които са използвани за изграждане на ВЕИ-та - фотоволтаични и вятърни паркове. Това каза пред "24 часа" министърът на земеделието Десислава Танева.
Комисията смята, че те са получили двойно финансиране - един път от Програмата за развитие на селските райони и втори път през цената на тока, в която са калкулирани тези инвестиции.
Танева каза, че първата фаза на наказателната процедура е преминала, тя е била нещо като помиряване. Тъй като това не е постигнато, се отива на втора фаза - арбитраж.
Заплахата на ЕК е, че субсидирането на тези проекти няма да бъде признато като допустимо и 28 млн. евро ще бъдат приспаднати от бъдещи плащания по програмата. България пък настоява това да не се случва с мотив, че се вземат мерки да се предоговорят сключените договори за изкупуване на тока на преференциални цени. Целта е субсидията да се приспадне от признатите инвестиции и дори ВЕИ-та да връщат вече платени пари за скъпо изкупена еленергия.
По Програмата за развитие на селските райони са реализирани около 350 проекта за ВЕИ-та. Те са на обща стойност близо 100 млн. лв.
Първото писмо от Брюксел за двойното подпомагане на ВЕИ-та е още от март 2013 г. След него приемът на такива проекти е спрян. Изпратени са 2 писма с отговори, проведена е и двустранна среща по въпроса. Въпреки това България не е убедила Брюксел, че наказателната процедура трябва да бъде спряна.