Фидосова наложила Искров за втори мандат начело на БНБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Юли 2015 21:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фидосова наложила Искров за втори мандат начело на БНБ

София /КРОСС/ Бившата шефка на парламентарната група на ГЕРБ в първия управленски мандат на партията Искра Фидосова е наложила Иван Искров за втори мандат начело на БНБ, научи в. "24 часа". Тя използвала отсъствие от страната на премиера Бойко Борисов и тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Преди два дни той разказа, че Искров бил наложен от сравнително значима фигура в парламента, въпреки че ГЕРБ и правителството готвели за поста Калин Христов.
В деня, в който трябвало да се гласува нов управител на БНБ, Искра Фидосова обявила пред депутатите от ГЕРБ, че това ще е Иван Искров. Според нея това било договорено и с Бойко Борисов, и с Пламен Орешарски от БСП и Йордан Цонев от ДПС. Менда Стоянова, шеф на бюджетната комисия и тогава, и в момента, започнала да звъни на Дянков и Борисов, но телефоните им били изключени, защото летели в самолет, разказа източник от ГЕРБ, който е бил пряк участник в събитията тогава.
Първо намерила Дянков, който обяснил, че кандидатът остава Христов, а не Искров. Въпреки това, докато Стоянова се свързала с Борисов, Искров вече бил гласуван от парламента по нареждане на Фидосова.
Тя бе отстранена от ГЕРБ в края на мандата след скандала с тефтерчето на Филип Златанов, в което фигурираха инициалите И. Ф.
След като бил поставен пред свършен факт, Борисов решил да не настоява за отмяна на избора, защото това вече щяло да представлява намеса на кабинета в БНБ, разказа източникът на в. "24 часа".
Менда Стоянова и Йордан Цонев заявиха в сряда, че не могат да коментират анонимна информация.