Ахим Бархман: Светлин Танчев лъже
Секция: ПОЛИТИКА
10 Юли 2015 10:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ахим Бархман: Светлин Танчев лъже

/КРОСС/Заместник-председателят на Комисията по въпросите на Европейския съюз Ахим Бархман, член на Германския Бундестаг, опроверга твърденията на депутата Светлин Танчев, че правосъдният министър Христо Иванов е настоял пред германците да не ни приемат в Шенген.

Правосъдният министър е обвързал влизането ни в еврозоната с извършването на съдебната реформа, заяви депутатът от БДЦ. 

Току-що излизам от кабинета на вашия правосъден министър и той поиска да не подкрепяме влизането на България в Шенген, когато не влезе съдебната реформа, заяви Танчев, уточнявайки, че това е бил отговор на негов въпрос дали Германия ще се присъедини към декларацията за влизането ни в Шенген.

Министърът на правосъдието Христо Иванов под никаква форма не е отправял към мен молба, да не се допуска влизането на България в Шенген, докато не бъде осъществена съдебната реформа. Това не е вярно, заявява Ахим Бархман.

Думите на бившия депутат от ГЕРБ, преминал и през партията на Николай Бареков, Светлин Танчев бяха опровергани и от премиера Бойко Борисов. 

Официалното опровержение Министерството на правосъдието пусна още в сряда

В писмото си от 9 юли заместник-председателят на Комисията по въпросите на Европейския съюз Ахим Бархман пише:

Уважаеми господин посланик Лингеман,
Уважаеми дами и господа,

Във връзка с публичните твърдения в българската преса с настоящето декларирам:

1. Министърът на правосъдието Христо Иванов под никаква форма не е отправял към мен молба, да не се допуска влизането на България в Шенген, докато не бъде осъществена съдебната реформа. Това не е вярно.
2. Невярно е, че съм информирал депутата Светлин Танчев по време на разговора с българските депутати - членове на Комисията по европейски въпроси и контрол на Европейските фондове, че министър Иванов ме е молил, споразумението за Шенген да бъде приложено напълно за България, когато получи зелена светлина за своята съдебна реформа. Това може да бъде потвърдено и от други лица.
3.Следователно изказванията на господин депутата и председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на Европейските фондове Светлин Танчев не са верни и по никакъв начин няма да бъдат потвърдени от мен.
Германия подкрепя съдебната реформа на българското правителство. От години Европейската комисия предупреждава чрез своите доклади по Механизма за сътрудничество и оценка за необходимостта от провеждане на реформа.Реформите в областта на правосъдието по наше виждане са от съществено значение за ефективно противодействие на системите на организираната престъпност и корупцията.
Аз останах с впечатлението, че министърът на правосъдието Христо Иванов е една от движещите сили при осъществяването на реформата. Поради това аз подкрепям неговия ангажиращ подход за постигане на възможно най-широк консенсус в България.

Моля сърдечно за коригиране на представената информация по отношение на засегнатите лица, пред обществеността и пред съответните институции.

С приятелски поздрави
Ахим Бархман, член на Бундестага
Берлин, 9 юли 2015 г.