Ципрас: Въпросът с излизането на Гърция от еврозоната е в миналото
Секция: СВЯТ
13 Юли 2015 11:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ципрас: Въпросът с излизането на Гърция от еврозоната е в миналото

/КРОСС/ Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че на 13 юли в Брюксел Атина е успяла да се договори за преструктуриране на дълга и за финансиране в средносрочен план, съобщава „Ройтерс".
По думите му, въпросът за излизане на страната му от еврозоната вече е в миналото. Той също така добави, че постигнатите договорености могат да помогнат за привличането на нови инвестиции в страната, да я изкарат от рецесията и да предотвратят колапса на банковата система.
Разговорите, продължили над 17 часа в белгийската столица, той нарече "ожесточена битка".
Новата помощ предвижда отпускането на помощ за Гърция в размер на 86 милиарда евро за три години. Еврозоната е готова да облекчи дълговото бреме на Атина, но не и дълговете на страната.
В замяна до 15 юли гръцкият парламент трябва да приеме основните структурни реформи. Става дума за законопроекти, сред които за приватизацията, пенсионната и данъчната реформа. По същество трябва да се премахне ранното пенсиониране, да се наложат нови данъци, като например данък „лукс", както и да се вдигнат редица ДДС ставки, засягащи основно туристическата индустрия.