Дачков и адвокат Симеонов: Александър Сталийски пере парите на ГЕРБ и на ДПС
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Юли 2015 09:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дачков и адвокат Симеонов: Александър Сталийски пере парите на ГЕРБ и на ДПС

/КРОСС/Има още политици, които са посещавали Цветан Василев преди събитията в КТБ. Това предполага адвокатът на банкера Константин Симеонов. В ефира на ТВ7 адвкат Симеонов и журналстът Явор Дачков коментираха, че в основата на атаката стои конфликтът между Цветан Василев и Делян Пеевски, но всички ще плащаме за това.

Докладът за КТБ би трябвало да бъде аналитичен, а той постави повече въпроси, отколкото да даде отговори, смята Константин Симеонов. Според него един от важните въпроси, които трябва да получат отговори, е този за участието на държавни институции и определени политически лица в съсипването на банката. Симеонов смята, че Цветан Василев има информация за това.
Действията на прокуратурата, банката, полицията и ред политици са съгласувани като че ли от един център и този център е много вероятно да живее в сградата, в която беше хотел „Берлин".
Според него този център е координиран от Делян Пеевски, който той посочи не по име, а като „млад, успяващ и леко прехранен бизнесмен".

В доклада го има това нещо, обаче трябва да може да се чете, добави Симеонов в коментар на тезата, че кражбата от КТБ продължава.
В тази връзка той посочи името на Александър Сталийски.
Същото се отнася и до г-н Пеевски, допълни той.
Александър Сталийски пери парите на ГЕРБ и на Бойко Борисов, псочи журналистът Явор Дачков. Вече не само на ГЕРБ, допълни адвокат Симеонов и уточни, че Сталийски вече работи с Делян Пеевски. Да и на ДПС - потвърди Дачков.

Сега ще видим как ще бъдат атакувани цесиите от квесторите, предполагам, че това ще бъде изборно, защото фирмите, свързани с г-н Пеевски, също са направени цесии през октомври месец миналата година. И ако несъстоятелността остане от 20 юни, би трябвало синдиците да атакуват и тези цесии, коментира адвокатът на банкера Цветан Симеонов.

Аз не се занимавам с несъстоятелността, колегите имат определени ангажименти с това дело, защото аз съм адвокат по наказателни дела, каза адвокат Симеонов. Той обаче все пак прогнозира, че дори и да има обжалване Върховният касационен съд няма да допусне разглеждането му .
Все пак от съд и от жена се иска всичко, пък те каквото дадат - има такава приказка, каза адвокат Симеонов.

Всички активи, които толкова много ги защитаваше и премиерът, и редица други лица, са занулени в този доклад, включително заводът в Сърбия, който определено има някаква стойност, каза още адвокатът.
Толкова много държаха да запазят тези активи, а сега ги сведоха до минимуми, за да могат да бъдат напазарувани. Очевидно това е целта, заяви той.

Константин Симеонов отбеляза, че в доклада има формулировката „по данни на юристи" без да става ясно за кои юристи точно става дума.

Пладнешкият грабеж беше толкова брутален, че първите няколко месеца нямаше никакъв стремеж да се съхраняват най-елементарни неща в банката, коментира адвокатът.

Г-н Василев даде няколко повода на Прокуратурата да се задейства и аз съм много любопитен да наблюдавам действията на прокурорите от тук нататък, макар че мога да предвидя, че няма да има такива действия, каза журналистът Явор Дачков.
Истината е, че няма как да очакваме много от прокуратурата, тъй като тя се командва от политиците, смята Дачков. И това е крайно време да го разберат онези, които ги овластяват с гласа си в урните, защото грабежът н банката не е грабеж на Цветан Василев, той ще удари всички ни много сериозно по джоба, добави той.
По думите му щетите за държавата ще бъдат над 10 милиарда, които ще бъдат платени от всички граждани.
Василев даде аргументи. Разбира се, той трябва да се пита какво е правил с тази клика до миналата година, но трябва да му се признае, че той звучи доста по-аргументирано от цялата парламентарна комисия, която се занимаваше с този доклад, от нелепото поведение на нейния председател - -г-жа Десислава Атанасова, която очевидно е употребена, и то по един грозен начин (аз не знам какъв човек трябва да си, за да позволяваш така да те употребяват) и от всички, които наричат КТБ пирамида, очевидно тя не е пирамида. В момента в трезорите на КТБ, в самата банка, физически има над милиард и двеста милиона лева, коментира журналистът. Тази информация, която публикува „Гласове", по думите на Дачков е потвърдена от източници от банката и от бившия управител Илиян Зафиров.

От всичко, организирано от властта, Дачков не очаква нищо повече от това тя да потвърждава нейните тези.
Като под „властта" аз имам предвид персонална отговорност. Всичко, което се случва в КТБ се случва по волята на Ахмед Доган със съдействието на Бойко Борисов, тоест съучастието. Те са основните причинители за тази криза, нека да е ясно това за всички, заяви журналистът.

В основата на всичко остана конфликтът между Цветан Василев и Делян Пеевски, който се разви в периода от есента на 2013-а до пролетта на 2014-а и като краен резултат е съсипването на банката, за което ние всички ще плащаме, каза от своя страна и адвокат Константин Симеонов.
Той уточни, че с писмо до парламента от 27 март е предложил на комисията по казуса „КТБ" да изслуша Цветан Василев по който и да избере начин.

Ако искат да отидат там, има скайп, има телефонни връзки, има... Това се прави. Какъв е проблемът? - попита той и отговори: Очевидно нямаше желание да се изслуша другата страна.