„Атака” настоява за нов Закон за енергетиката
Секция: ПОЛИТИКА
14 Юли 2015 18:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Атака” настоява за нов Закон за енергетиката

/КРОСС/ Партия „Атака"настоява за нов Закон за енергетиката. Сегашният е бил поправян по 10-15 пъти годишно, за да може неговите текстове да бъдат нагласени към интересите на различни лобистки групи в парламента, заяви депутатът от „Атака" Магдалена Ташева по време на дебатите по исканите от ГЕРБ и Реформаторския блок промени в Закона за енергетиката.

Законът е насочен против потребителите и защитава частните и чуждите интереси, но не и тези на потребителите, добави Ташева. „Хубаво е, че тъкмо вие през 2015 г. най-после пожелахте да блесне слънце върху собствеността на енергетиката. Помня времето, когато вие управлявахте енергетиката, разпродавахте я за жълти стотинки и нямаше никаква прозрачност. Българското общество трябваше 15 години да воюва, за да разбере какво сте договорили за американските Марици", каза Ташева в коментар на предложените от Реформаторския блок законови поправки. „Атака"е категорично против разпродажбата на малкото останали активи на държавни предприятия в енергетиката. По времето на Костов се научихте да разпродавате и да присвоявате строеното от други и не можете да се откажете от този навик", допълни тя.

Проблемите на българската енергетика няма да бъдат разрешени, ако под „оптимизация на разходите" се има предвид уволняване хора с високи заплати, бъдат разпродадени почивните станции и социалната база на АЕЦ „Козлодуй", ТЕЦ „Марица-изток" 2 или пък няколкото блока, построени за специалистите, които трябваше да работят в АЕЦ „Белене", посочи тя.

„Дефицитът на НЕК е над 3,5 млрд. лева. И 20-30-40 млн. лв. да спечелите от тези продажби - а аз се съмнявам, че вашите обръчи от фирми ще дадат толкова пари за построеното, това е капка в морето. Това не може да реши проблема с техническия фалит на НЕК. Той се дължи на дългосрочните договори за изкупуване на скъпа енергия. Докато не бръкнем с пръст в раната и не прекратим тези корупционни договори, НЕК винаги ще бъде във фалит", подчертаТашева. „Направете необходимото да обуздаете апетитите си", призова Ташева депутата Мартин Димитров.

В заключение депутатката от „Атака"даде пример с три малки електроцентрали карай София, които незнайно как са станали собственост на Electricitе de France и родната НЕК плаща по 7 млн. лв. годишно за разполагаемост.