Председателят на БАН и ректорите на ВУЗ ще участват в заседанията на Министерския съвет
Секция: Наука
17 Юли 2015 11:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Председателят на БАН и ректорите на ВУЗ ще участват в заседанията на Министерския съвет

/КРОСС/Председателят на БАН и ректорите на висшите учебни заведения ще могат да участват в заседанията на Министерския съвет всяка сряда от 10 ч. Това стана ясно по време на днешния парламентарен контро.

За това настоя пред премиера Бойко Борисов депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов с аргумента, че участието на академичните среди в работата на българското правителство е изключително полезно за страната.

„За всички е очевидна необходимостта от модернизация на управлението и от развитие на високотехнологична българска икономика. Само така Българи може да получи полагащото и се уважение от своите партньори, а нашият народ - достойно настояще и бъдеще. Световната практика е показала, че най-успешният механизъм за реализирането на тази цел е търсене на оригинални решения в икономиката и стимулиране на иновациите. Това може да се случи само с тясно взаимодействие между правителството и тези, които създават новите знания", заяви проф. Станилов от парламентарната трибуна. Той припомни, че в предишния мандат на ГЕРБ Борисов е поканил председателя на БАН и ректорите да присъстват на Министерски съвет, за да получават експертна помощ по темите, по които работи правителството, но добра практика бе прекъсната.

„Просто не ми е минало на вниманието. Благодаря, че повдигнахте въпроса. Каня чрез вас председателя на БАН и ректорите да присъстват всяка сряда на Министерски съвет, за да ползваме техния експертен и интелектуален потенциал. Ще им изпратим и писмо", заяви Борисов.

Проф. Станилов бе удовлетворен от отговора и информира, че в другите държави това е редовна практика. Той посочи за пример Унгария, където по Конституция председателят на унгарската академия на науките е член на правителството и е с равни права на министър. В заключение депутатът от "Атака" призова министър-председателят да обърнете специално внимание на БАН и на университетите, и по специално на финансирането на научно-изследователската дейност.