Форум за осиновяването стартира дебат за правото на децата да знаят своя произход
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юли 2015 15:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Форум за осиновяването стартира дебат за правото на децата да знаят своя произход

/КРОСС/Форум на тема „Правото да познаваш своя произход - лицата на осиновяването" се проведе днес във Френския културен институт в София. Събитието има за цел да насочи общественото внимание към правото на осиновените хора да познават своя биологичен произход.

Форумът се организира от Българска Асоциация Осиновени и Осиновители - БАОО, Национален интернет регистър на търсещи се „Къде си?" и Национална мрежа за децата, в партньорство с Министерството на правосъдието на Република България и с подкрепата на Посолството на Франция в България.

Събитието бе открито от г-жа Вергиния Мичева, заместник-министър на правосъдието и Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Република Франция. За френските практики в тази област разказа г-жа Беатрис Бионди, генерален директор на Агенцията по осиновяване на Република Франция. Във форума се включиха и Омбудсманът на Република България Константин Пенчев и г-жа Милена Първанова, Директор „Международна правна закрила на детето и международни осиновявания" към Министерство на правосъдието, които също направиха представяне по темата.

Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата, очерта предизвикателствата пред осиновените и биологичните родители в България и изтъкна, че проблемът е изключително сериозен и засяга близо 2 милиона българи от Втората световна война насам. От първо лице бяха представени няколко лични истории на биологични родители, на осиновители и на осиновени, които са преминали по трудния път в търсене на своя биологичен произход.

Въпреки препоръката към България от Съвета по правата на човека на ООН за „въвеждане на законодателство, което забранява тайната на осиновяването и гарантира правото на детето да знае своя произход", тази практика продължава да е регламентирана законово и да се практикува у нас. За запазване на „тайната", произходът и роднинските връзки на детето се скриват и/или заличават, което нарушава правата му, гарантирани от чл. 8 на Конвенцията на ООН за правата на детето, а именно правото му на запазване на самоличността, гражданството, името и семейните му връзки.

Форумът, проведен днес, цели да информира обществеността за съществуващите предизвикателствата и да провокира дебат за нуждата от промени в актуалните разпоредби.

Омбудсманът на Република България Константин Пенчев очерта необходимите законодателни промени, а именно промяната на чл. 105 от Семейния кодекс, текстът за осиновяването в Наказателния кодекс, който инкриминира разкриването на „тайната" на осиновяването и премахването на възможността за прекратяване на осиновяване. Министерството на правосъдието се ангажира да изготви и предложи законодателни промени, които преди това ще бъдат обсъдени на работна група, която започва работа в края на юли тази година.

Сред изтъкнатите проблеми бе фактът, че не се събира и съхранява важна за произхода на детето информация и такава, свързана с медицинските обстоятелства около него, включително и генетична предразположеност, което изкривява снемането на анамнеза при здравно обслужване. Процедурата по единствената уредена от законодателството възможност за установяване на биологичния произход (чл. 105 от Семейния кодекс), протича бавно и продължително във времето и става единствено по съдебен път, като на 90% от лицата, заявили желание да получат информация за своя произход, се отказва такава.