Борисов не се разбра с БСП за конституционната реформа (обновена)
Секция: ПОЛИТИКА
22 Юли 2015 09:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов не се разбра с БСП за конституционната реформа (обновена)

/КРОСС/Позицията на БСП по въпроса за промените в конституцията остава непроменена.

Това ообяви лидерът на социалистите Михаил Миков след 20-минутна среща с премиера Бойко Борисов.

Двамата разговаряха в стаята на зам.-председателя на Народното събрание Янаки Стоилов от БСП. Срещата им бе част от инициативата на управляващите да постигнат консенсус по промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа.

Още при обсъждането на първо четене във временната комисия за Конституцията от БСП обявиха официалната позиция на левицата, с която заявиха отказ от подкрепа на предложените промени в Конституцията, с мотива, че са вътрешно-противоречиви. Според БСП те не са в състояние да решават натрупаните проблеми в съдебната власт и да постигнат необходимата ефективност и независимост. Много повече са проблемите в наказателното и процесуалното законодателство в разпределението на делата. Тези и други аргументи, според левицата, дават пълно основание, промените да не бъдат подкрепени в пленарната зала.

Днес ихаил Миков обясни, че въпреки подкрепата за стратегията за съдебна реформа от страна на БСП, още тогава от левицата са заявили, че искат анализ на всички закони и едва тогава да се види дали има нужда от промени, какви и чак тогава да се прецени дали трябват изменения на основния закон.

Борисов призна, че не е могъл да отговори на въпросите на колегата си защо се правят тези промени и с какво ще допринесат за по-добро правораздаване, освен кариерното израстване на магистратите. "Бях подведен, че много работа се е свършила, но през тези месеци само сме се информирали за доброто намерение и се е политиканствало", заяви премиерът.

Вчера ГЕРБ, ДПС и Реформаторският блок не успяха да се разберат как да протече съдебната реформа, стана ясно след среща на лидерите на трите партии.

В петък трябва да се гласуват промените в основния закон, като АБВ вече обявиха, че подкрепят само три точки от проекта, а лидерът на Движението за права и свободи в прав текст призова за нов пакет от поправки само по консенсусните теми. Реформаторите обаче са категорично против подобен сценарий.