Евросъдът в Страсбург разреши гей браковете
Секция: ЛЮБОПИТНО
22 Юли 2015 10:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евросъдът в Страсбург разреши гей браковете

/КРОСС/Европейският съд по правата на човека в Страсбург обяви вчера, че държавите са длъжни да узаконят семействата на еднополови двойки. Отказът да се направи това нарушава правото на личен и семеен живот по чл. 8 на Евроконвенцията за правата на човека.

Решението бе взето месец след като Върховният съд на САЩ узакони еднополовите бракове в 50 щата. Евросъдът се произнесе по делото „Олиари и други срещу Италия" и намери, че държавата е нарушила конвенцията, тъй като не допуска узаконяване на отношенията между гей двойките. Това е първият случай, в който ЕСПЧ посочва, че еднополовите съюзи се нуждаят от законово признание било чрез регистриране на партньорството, било чрез граждански съюз.

Решението е задължително за всички държави членки на Съвета на Европа, сред които и България, която под никаква форма не признава еднополови двойки. Нито една от парламентарно представените партии в България след 1989 г. насам не е подкрепяла под каквато и да е форма узаконяване на семействата на еднополови двойки.