Мъж от Бургаско почина след ухапване от кърлеж
Секция: Здраве
25 Юли 2015 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мъж от Бургаско почина след ухапване от кърлеж

/КРОСС/ Първи смъртен случай на ухапан от кърлеж за тази година беше регистриран у нас, съобщи Нова телевизия. Починалият е мъж на 70 години от Бургаско. Лекарите в цялата страна отчитат бум на ухапани от кърлежи. Повече от 200 са заразени с лаймска болест, други 60 - с марсилска треска. Най-много са случаите в Пловдив и Пазарджик. 

Всеки ден поне по петима ухапани от кърлежи търсят медицинска помощ в спешните кабинети в Пловдив и Пазарджик. Най-често това са възрастни хора, но сред ухапаните има и деца. Най-често кърлежите заразяват хората с лаймска болест, марсилска или кримска треска. Зачервяване на ухапаното място, главоболие и висока температура са сред симптомите, които показват, че кърлежът ни е заразил. В горещото време кърлежите се множат повече и нападат агресивно. Най-застрашени са децата, които играят в градските паркове, в междублоковите пространства и в неокосените тревни площи.
Най-важна при ухапване от кърлеж е бързата реакция. Ако се наложи да действаме в домашни условия, в никакъв случай не трябва да използваме олио или вазелин. Не бива да пипаме кърлежа с голи ръце, нито да го дърпаме, а само да го раздвижим в две посоки, за да отпусне пипалата си. Редно е и очите ни да бъдат изолирани.
Съветът на специалистите е винаги след разходка навън да оглеждаме себе си и децата си.
В градовете, в които има повече ухапани хора, предстои повторно третиране срещу кърлежите.