Бизнес и синдикати с общ национален протест
Секция: ИКОНОМИКА
27 Юли 2015 13:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бизнес и синдикати с общ национален протест

/КРОСС/Над 1000 фирми в 28 града на България ще протестират в сряда, 29 юли, срещу по-високата цена на тока, която се готви. До този момент участие в протеста са заявили около 5000-6000 души само от София, каза Камен Колев, зам.-председател на БСК, по време на среща между работодатели и синдикати. Очакват се и техни поддръжници от други градове.

В техния призив за протеста се казва: "Не" на мафията! „Не" на грабежа! „Да" на реформите! „Да" на пазарните цени в енергетиката!".

Работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и БФИЕК представиха днес общата си позиция относно планираното повишаване на ценовата добавка "Задължение към обществото" от 1 август т.г. Според тях над българските индустриални предприятия е надвиснала гилотината на 15-20-процентно повишаване на цената на електроенергията.

Загуба на конкурентоспособността, свиване на експорта, спад в работните места, това прогнозира заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.

В резултат на всички предложени от нас мерки, дупката в НЕК не се запълва, ще има ръст в цените, макар и не толкова голям, колкото се очакваше в началото. Това е с тежки последици за индустрията, а и за обществото, убеден е Колев.

От Търговско-промишлената палата също обявиха, че призовават членовете си да протестират със законови средства според възможностите си.

Искаме отлагане на новото ценово решение от страна на регулатора за 1 януари, не за 1 август, заявиха работодателите. Тяхно изискване е подобно решение да се вземе само след като се преме пътна карта с ясни ангажименти за решения по дефицита в енергетиката.

От КНСБ пък признаха, че при разговорите с управлението са били приети някои добри решения за стабилизиране на енергийния сектор, но някои от мерките внасяли разделение в обществото.

Индустриалците ще бъдат ударени с добавката "задължения към обществото", а таксата от 5%, която ще е от изработеното на месец за новия фонд за енергийна сигурност, поставя на колене дружества, които в момента са на загуба, смятат синдикатите.

От двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа" - дадоха подробна информация за протеста. Той ще започне от 11 ч. пред сградата на Министерски съвет и ще е вторият национален протест за реформи в енергетиката и срещу увеличението на цената на електроенергията.

Кризата в енергетиката зрееше с години, в момента е неуправляема, заяви Александър Загоров, представител на КТ "Подкрепа".

„Действията на някои хора в парламента обърнаха колата. Оказа се, че всичките ни усилия отидоха напразно", заяви Евгений Иванов от КРИБ. „В системата на енергетиката има мафия. Оказа се, че бъдещето на България не е експортната индустрия, а оборският тор", каза Иванов.

„През изминалия месец се потрудихме да намерим пътища и мерки, които да препятстват повишаването на тока за бизнеса, но лобистки интереси ни спънаха - в парламента се гласуваха допълнителни мерки за производство на ток от биомаса", посочи Добрин Иванов от АИКБ. „Прогнозираме фалити, загуба на конкурентоспособност и на работни места, ако се увеличи цената на тока от 1 август", допълни той.