На национален протест бизнес и синдикати питат кой ще плати цената на тока
Секция: ИКОНОМИКА
28 Юли 2015 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На национален протест бизнес и синдикати питат кой ще плати цената на тока

/КРОСС/Мащабен протест срещу увеличението на цената на тока планират четирите работодателски организации - Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТТП), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Този път към протеста ще се присъединят и синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа".

Протестът ще започне на 29 юли пред Министерския съвет и Президентството в столицата и са предвидени шествия по улиците на града. По думите на изпълнителния директор на КРИБ Евгени Иванов действията им "ще затворят София и България". Протестни шествия на представители на различни индустрии ще има в 29 града, като очакванията са да се присъединят над 1000 предприятия.

При предишния протест на бизнеса на 26 юни организациите предупредиха, че ще ограничат потреблението на електричество и това може да окаже много сериозно отражение върху електроенергийната система в страната. Оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) обаче не показаха наличие на заплаха за системата.

Въпросът не е в това кой ще плати цената - дали бизнесът или битът, въпросът е каква политика се води в сектора и е съвсем обяснимо, че индустрията или капиталът най-общо казано, протестира срещу фиксираните цени в дългосрочните договори, фиксираните задължителни цени, защото това е в цял свят, заяви в студиото на ТВ7 Димитър Иванов- бивш депутат от СДС и енергиен експерт.

Фиксираните цени на ВЕИ-тата са чудовищни за бизнеса и този разговор се води в Европа вече десет години. Той стигна и до България, защото нарушава конкуретноспособността, каза още Иванов. 

Основния въпрос тук всъщност е ще търпим ли наложената от ВЕИ-тата политика, ще има ли собствена визия по този въпрос и ще има ли решение, защото действително, ако индустрията не плаща цената, тя ще ни дойде на сметките вкъщи, когато се работи според сегашната политика и методика.

Нашата държава, най-вече в лицето на изпълнителната власт, няма ясна визия какво ще се случи с енергетиката.

Това каза от своя страна Божидар Митев от КНСБ.

Последната приета стратегия беше по времето на предното правителство на ГЕРБ и тя беше приета през 2010 година с хоризонт 2020 година. Но 10 години не са сериозен период за една добра стратегия, добави синдикалистът. Според него и сегашното правителство няма ясна стратегия и не се знае дали до Нова година ще може да се избистрят така нещата, че да е ясно какво ще се случва в енергетиката ни след 10, 20, 30 или повече години. Очевидно нещата у нас, както много често се случват, се решават на парче - нещо, което наблюдаваме и в този случай, а за съжаление проблемът е системен и той е натрупван с години, добави той.

Наистина липсва дългосрочна стратегия в енергийния сектор, липсва и дългосрочна далновидна стратегия в сектора, съгласи се мнението на синдикалиста Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал. И той потвърди, че всички решения се взимат на парче и без да се направи оценка на въздействието. Именно от това страда енергетиката и цялото ни законодателство. Енергетиката наистина е апетитен сектор, там се преплитат много интереси, но не съм съгласен, че там няма кражби, каза той. Наистина там тези, които крадат, това не са енергетиците, които работят в сектора и дори смятам, че техния труд трябва да бъде по-достойно заплатен, уточни Добрин Иванов.