Над 1000 световни учени искат забрана на автономните оръжия
Секция: Наука
28 Юли 2015 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 1000 световни учени искат забрана на автономните оръжия

/КРОСС/Над хиляда световни експерти в областта на изкуствения интелект и водещи изследователи подписаха отворено писмо с предупреждение за "надпреварата във военното въоръжаване с оръжия с изкуствен интелект" и призоваха за забрана за нападателните автономни оръжия, съобщи Би Би Си.

Сред подписалите писмото са проф. Стивън Хокинг, проф. Ноам Чомски, съоснователят на "Епъл" Стив Вожняк и изпълнителният директор на "Гугъл Дийпмайд" Демис Хасабис.

Авторите твърдят, че изкуственият интелект може да се използва да направи бойното поле по-безопасно място за военните, но нападателните оръжия биха довели до по-големи загуби на човешки живот.

Ако военна сила започне да развива системи, способни да избират целите си и да ги поразяват без директен човешки контрол, това би довело до началото на състезание между армиите, сходно с това за атомната бомба, предупреждават учените.

Подкрепяме призива на няколко различни хуманитарни организации към ООН да забрани нападателните автономни оръжия, се казва още в текста.