Летните горещини са опасни и за домашните любимци
Секция: ЛЮБОПИТНО
28 Юли 2015 15:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Летните горещини са опасни и за домашните любимци

/КРОСС/През следващите дни се очаква термометрите в цялата страна да покажат най-високите стойности за годината. Всеизвестно е, че летните жеги са опасни за хората, но мнозина не отчитат риска, който те носят и за домашните любимци. От българския клон на международната организация за защита на животните „Четири лапи" припомнят, че животните страдат от същите здравословни проблеми като хората. Възрастните животни и онези със сърдечни проблеми са по-чувствителни към жегите и за тях е противопоказно да бъдат оставяни на слънце по-продължително време.

„Най-важното в горещ летен ден е домашният любимец да не бъде държан на слънце дълго време и да има постоянно достъп до вода за пиене," обяснява д-р Марина Иванова от „Четири лапи". „Избягвайте да оставяте кучето или котката сами в колата - при 37 градуса навън, температурата в затворен автомобил достига 60 градуса само за около 15 минути. Ако все пак се наложи да оставите животно в закрито превозно средство - паркирайте на сянка, отворете леко поне един прозорец и не се бавете."

Кучетата не бива да бъдат разхождани в най-горещите часове на деня, а продължителните разходки с много физическо натоварване също могат да бъдат опасни. Все повече хора ходят на море с кучетата си както у нас, така и в чужбина. Ако не можете да оставите домашния си любимец в хотела или квартирата през деня и го водите със себе си на плаж - осигурете му прясна питейна вода и сянка и редовно го обливайте с вода.
През лятото животните най-често страдат от т.нар. „прегряване" - повишаване на телесната температура след продължително излагане на висока външна температура или силно слънце. Признаците са учестено дишане, зачервяване на езика, венците и конюнктивите, повишена телесна температура, нестабилна походка и повръщане. При проява на някой от тях трябва да бъдат взети незабавни мерки - животното да бъде преместено на сянка или в охладено помещение, да му бъде дадена вода за пиене, да бъде намокрено с хладка вода или главата му да бъде покрита с мокра кърпа. Ако е изпаднало в безсъзнание - да бъде отведено в най-близкия ветеринарен кабинет, където ще бъде сложено на системи и ще претърпи противошокова терапия. Бързата намеса при първи признаци на топлинен удар е животоспасяваща, тъй като той може да доведе мозъчен оток и смърт на животното. Най-предразположени към „прегряване" са кутрета до 6-месечна възраст, възрастни кучета (за едри породи - над 7 г., за по-дребни - над 14 г.), кучета с дебела козина или наднормено тегло, от северни породи или с къси муцуни.

"Причината за топлинните удари при домашните животни почти винаги е една и съща - собствениците не си дават сметка колко опасни могат да бъдат горещините за техните домашни любимци," продължава д-р Иванова. „Най-често "прегряват" животни, оставени в затворени помещения с лоша вентилация, например автомобили и витрини в зоомагазини, както и кучета, вързани на синджир, на които не са осигурени сянка и вода."