Накрая всички ще трябва да плащат дефицита в енергетиката
Секция: ИКОНОМИКА
29 Юли 2015 09:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Накрая всички ще трябва да плащат дефицита в енергетиката

/КРОСС/Днес в цялата страна са организирани масови протести на бизнеса и синдикатите срещу вдигането на цените на тока. Над хиляда фирми ще се включат в шествия в 29 града. Според бизнеса, направеното до момента не е достатъчно, за да бъдат покрити дефицитите и за да спре шоковото увеличение на цената на тока.

Най-мащабен се очаква да бъде протестът в столицата между 11 и 13 часа. Шествието ще тръгне от министерския съвет и ще стигне до КЕВР и Народното събрание.

Включваме се в протеста на бизнеса, защото смятаме че увеличението на тока, както и натоварването на енергийните мощности, не може да запълни дупката, каза преди началото на демонстрациите Пламен Димитров, президент на КНСБ. Според него моделът за покриване на дефицита в енергетиката е сбъркан и единственото решение е да се създаде специален фонд, който да събира държавни пари от целеви заем, за да могат да се покрият разликите в цените за дружествата и пазарните цени.

Димитров смята, че трябва да се развалят договорите с американските централни, това е прекомерна държавна помощ. 

И според Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България договорите с американските централи, както и с неизгодните договори с ВЕИ-тата, трябва да бъдат развалени и да бъдат договорени нови на нормални цени.

В Унгария и в други страни от Европа вече сториха това и вече забравиха за този проблем. Не може да са били сключвани договори с ВЕИ-тата на многократно по-високи от пазарните цени и да е било одобрявано присъединяването на нови ВЕИ-та към системата по 15 на ден от една агенция, чийто председател е бил в чужбина, коментира още в ефира на бТВ Васил Велев. На първо четене беше одобрен законопроект, който уж щеше да намалят преразходите в системата, а всъщност между първо и второ четене бяха вкарани предложения за преференциални цени на ВЕИ-тата използващи така наречения оборски тор - това ще е новата схема в следващата една година, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Ние искаме да не се вдига цената на тока докато системата не се вкара в ред и докато не бъде въведена енергийната борса, където тока да бъде продаван на либерален принцип, коментира още Велев.

Тази надписана сметка, която ни се предлага, ще е над 1.3 милиард годишно и плюс неефективностите в енергийната ни система, всички тези загуби ще ги платят не само бизнеса, а и гражданите, каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Трябва да се спрат кражбите и да се въведе системата в ред, категоричен бе Велев.

Накрая всички ще платят дефицита в електроенергията, каза той.