Преминаване в сивата икономика е един от ефектите от вдигането на цената на тока за бизнеса
Секция: ИКОНОМИКА
29 Юли 2015 09:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преминаване в сивата икономика е един от ефектите от вдигането на цената на тока за бизнеса

/КРОСС/Няма законова възможност цената на тока да се задържи и нейното вдигане да се отложи във времето. Това каза вчера председателят на КЕВР Иван Иванов. Премиерът ще събира на заседание представители на различните страни, които са заинтересовани, за да може да се реши дали все пак не може да се направи някаква отстъпка. Бизнесът недоволства. Четирите работодателски организации настояват сегашните цени на тока да се запазят до началото на следващата година.

Дали действително ще се върви към сериозни протестни действия и докъде ще стигне недоволството в днешния ден?

Това, което е потвърдено от всички работодателски организации и синдикатите са солидарни с него, е, че само в София броят на протестиращите ще бъде над 10 000, а в цялата страна - около 50 000 като над 1 000 фирми от всички браншове ще се включат в тези действия по един или друг начин, каза в ефира на БНТ Светослав Глосов от КРИБ. Той обясни, че зад протестните действия стоят и компании, които на пръв поглед няма да бъдат пряко засегнати от увеличението на тока. "Няма бизнес, няма фирма, няма предприятие, което да не бъде засегнато", заяви Глосов.

Председателят на КРИБ припомни, че повече от месец към МС има констативен съвет, в който са членове на бизнеса, на синдикатите, на НЕК и на БЕХ, които са предложили мерки за ограничаване увеличението на цената на тока или т. нар. "добавка към обществото". Техният стремеж е да се подпомогне правителството, за да не бъде толкова рязко повишена цената на тока, защото това ще доведе и до ниска конкурентна способност на и без това не толкова конкурентната българска продукция, която се произвежда от различните браншове.

Глосов каза, че даже и строителите, които не консумират толкова ток, ще понесат своите загуби. Повишението на цената на тока ще допринесе за повишаване на цената на строителните изделия и материалите, които участват в калкулирането на цената на строителната продукция. В последните години над 80% от нея е следствие на обществени поръчки и на обекти, финансирани от държавата и от европейските програми. Това са договори, сключени на цена, която не може да се коригира до завършване на конкретния обект, обясни Глосов. Според него вдигането на цената на основните продукти и изделия ще доведе до невъзможност фирмите да изпълнят задачите си, като изходът е да се премине в част от сивата икономика.

Предложението на бизнеса е да се отложи повишаването или разглеждането на нови цени на тока до 1 януари, докато се намерят необходимите резерви или методология за изчисляване на цената на тока, така че да не се достига до рязко увеличение.